Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

Főszerepben a biztonság – közlekedésről másképp

Újbuda   |   2019, október 1 - 13:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

Színes programokat kínált a Lite Ride Közlekedésbiztonsági Nap a Bikás parkban a Biztonság Hete záróeseményeként. Újbudán negyedik alkalommal szervezték meg a családi napot, amelynek fővédnökei Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője, védnökei pedig Király Nóra és Molnár László alpolgármesterek voltak.

Szeptember 28-án délután ismét megtelt a Bikás park, ahol látványos bemutatók, a katasztrófavédelem eszközei, gépjárművei, szimulátorok, koncertek várták az érkezőket. Újbuda Önkormányzata az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságával (ORFK–OBB) és a Közlekedéstudományi Intézettel közösen szervezte az eseményt, amelynek célja a közlekedési, illetve háztartási balesetek megelőzése.

Hoffmann Tamás polgármester lapunknak elmondta, azért szervezik meg évről évre ezt a rendezvényt, mert különösen fontos az önkormányzatnak, hogy a gyerekek biztonságban jussanak el az intézményekbe, és hétvégén, sportolás közben se érje őket baleset. Egész évben szerveznek ilyen jellegű programokat, amelyekkel természetesen a szülőket is szeretnék megszólítani, hiszen az ő szerepük is nagy a balesetek megelőzésében, felelős magatartásuk, odafigyelésük hozzájárul a közlekedési morál javulásához – mondta a polgármester.

Berzai Zsolt c.r. alezredes, az ORFK-OBB főtitkára elmondta, hogy szervezetük most leginkább a mobil telefonok közlekedés közbeni használatának veszélyességére szeretené felhívni az emberek figyelmét. “Ez nem csak a sofőröket sodorhatja veszélybe, hanem a gyalogosokat, és kerékpárosokat is. Ne használjuk a telefont közlekedés közben, hiszen számos olyan balesetnek volt az oka a közelmúltban a mobiltelefon, amely kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna” - mondta az alezredes. Természetesen a biztonsági öv használatának fontosságára, a háztartásban előforduló tűzesetek megelőzésének lehetőségeire, vagy a szénmonoxid riasztók használatának fontosságára is több helyen felhívták a látogatók figyelmét. Az ORFK-OBB főtitkárától megtudtuk, hogy ebben az évben országosan szerencsére kevesebb halálos kimenetelű baleset történt a közutakon. Az ilyen jellegű rendezvényeken külön kiemelik azt is, hogy egymásra figyelve, egymást tiszteletben tartva közlekedjünk. Ha teszünk azért, hogy közlekedési morálunk javuljon, már nagyon sok balesetet megelőzhetünk.

A rendezvényen bemutatkoztak a mentőkutyás alakulatok és a hagyományos járművekkel nehezen megközelíthető terepen mentéseket végző Cserhát Mentőcsoport is. A gyerekek és szüleik biztonságos szimulátorokban ülve tapasztalhatták meg, hogy milyen érzés amikor az emberi testre az átlagon felüli erőhatások hatnak, és hogy milyen fontos, hogy a gépjárművekben használják a biztonsági övet. Volt füst sátor, boruló, ütköző szimulátor, gyerekeknek ügyességi és kresz pálya. Több biztonságtechnikával foglalkozó cég is bemutatta termékeit, amelyeket kipróbálni és tesztelni is lehetett ezen a napon. A résztvevők megismerkedhettek a tűzoltás alapvető fogásaival, a katasztrófavédelem, a rendőrök munkájával. Egy autó szétvágásával modellezték azt is, hogyan, milyen lépésekben történik a sérült járművezető kimentése. Sokan készítettek ingyenes retro fotókat az oldtimer autók kiállításánál, és a gyerekek a hatalmas ugrálóvárakat is birtokba vették.

A színpadon a Handabanda, Vonsik Vivien Csipet Csapata, valamint a Gyík zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt, de látványos bemutatót tartottak a Hegeshow trial kerékpárosai is.