Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. péntek, Mária

Forgalomszámlálással is ellenőriz a NAV

Újbuda   |   2015, július 16 - 15:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Július elején indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzéssorozata: főként a turisták által gyakran látogatott helyeken és a tömegeket vonzó rendezvényeken lehet számítani adóellenőrökre és pénzügyőrökre. A megszokott próbavásárláson túl a revizorok forgalmat is számolnak a kockázatos adózóknál.

A közlemény szerint a kockázatos adózóknál az ellenőrök nyitástól zárásig vagy kifejezetten csúcsidőben rögzítik a vásárlók számát és a vásárlások összegét, majd a helyszíni adatokat összehasonlítják a pénztárgép adataival, főként a más napokon rögzített mennyiséggel.
Az adóhivatal kiemelte, hogy több forgalomszámlálás is előfordulhat egy adózónál, sőt a sorozatosan aránytalan forgalmi adatok megalapozhatják az adott vállalkozó adóbevallásainak utólagos ellenőrzését, ugyanis a kiugró eltérések szándékos adóelkerülésre utalhatnak.
A revizorok azt is ellenőrzik, hogy a kereskedők, szolgáltatók szabályos bizonylatot adnak-e, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, bejelentik-e alkalmazottaikat és tudják-e igazolni áruik eredetét - sorolta közleményében a NAV.
Az eddigi tapasztalatok szerint forgalomszámláláskor vannak, akik kétszer annyi bevételt rögzítenek a pénztárgépben, mint az előző hét azonos napján. Az online adatokból az is látható, hogy a legtöbben áttérnek a pontos és szabályos nyugtaadásra az ilyen helyszíni ellenőrzés után, ahol viszont továbbra sem rögzítenek minden tételt, ott nagy eséllyel ismét forgalomszámlálásra lehet számítani.

MTI