Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Fölérni a csúcsra

Újbuda   |   2022, augusztus 1 - 11:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Rotterdam adott otthont a napokban a Rendőr és Tűzoltó Világjátékoknak, amelyen Molnár Máté, a XI. kerületi tűzoltóság parancsnoka is indult (lapzártánk idején állt rajthoz). A szinte emberfeletti teljesítményt követelő lépcsőfutásban a 32 esztendős főtiszt nem rutintalan, de a tűzoltósport világbajnokságának számító játékokon már a részvétel is nagy szó.

Legutóbb, még a Kínából kiinduló koronavírus-járvány előtt éppen egy kínai városban, Csengtuban rendezték meg a Rendőr és Tűzoltó Világjátékokat; 2019 nyarán 61 sportágban mintegy 10 ezer rendvédelmi és tűzoltó sportoló mérte össze erejét, az idei viadalon pedig ennél is nagyobb létszámra lehet számítani. Molnár Mátéval a megmérettetésről, a felkészülés szépségeiről és nehézségeiről beszélgettünk a kerületi laktanya parancsnoki irodájában, amelyet az őrnagyi rangban szolgáló tűzoltó a versenyein szerzett érmeivel és díjaival díszített ki.

– Nem tartom számon, de már negyedszázad környékén járhatok – válaszolta arra a kérdésre, hány lépcsőfutó bajnokság van már a lábában. – Ebbe egy nemzetközi verseny fért csak bele, Berlinben 2013-ban párosban bronzérmes lettem, egyébként a klasszikus hazai versenyeken indulok 2012 óta – tette hozzá. Mindjárt az első évben korosztályos bajnok, abszolút összetettben pedig harmadik lett, erre a mai napig büszke. A magyarországi versenyek mindegyikét megnyerte már, köztük a szokottnál is keményebb tatabányai Turul-lépcsőfutást, és nem volt olyan szezonja, amikor ne állt volna legalább egyszer dobogóra.

Aki próbált már futva felmenni mondjuk egy tízemeletes ház legfelső szintjére, esetleg azt gondolhatja, van némi fogalma egy ilyen versenyről. Ám az teljesen más – mondjuk úgy, hogy föl kell érni – ragadta meg a lényeget a parancsnok. Ez nem könnyű, mivel 44 (!) emeletnél már a légzőkészülék kapacitása is problémát jelenthet, márpedig anélkül nem teljesíthető a feladat, a légzőmaszk levétele diszkvalifikációval jár. Molnár Máté magát a gyorsabb versenyzők közé sorolja, bízik abban, hogy 10 és 12 perc közötti időeredménnyel fogja tudni teljesíteni a távot.

A felszerelésről érdemes még tudni, hogy nem valami könnyű futócipőben kell kaptatni. A légzőkészülék mellett a bevetésnél kötelező bakancs és egyéb ruházat is nehezíti a résztvevők dolgát, mindent összevetve közel 20 kiló a „szükséges plusz”. Nem véletlen, hogy még edzett bajtársai is furán tekintenek parancsnokuk extrém időtöltésére, miközben természetesen teljes vállszélességgel támogatják és drukkolnak neki.

Molnár Máté ezúttal a SOTE Nagyvárad téri elméleti tömbjében készült fel, jelenleg ez a legmagasabb építmény a maga 22 emeletével. A rotterdami versenytorony ennek pont a duplája, ráadásul ott egy-egy szinthez 28-30 lépcsőfok tartozik, míg a SOTE épületében csak húsz. Az edzés ezért trükkös volt: egymás után háromszor futott fel a SOTE tetejére, így jött ki a szükséges 1300 lépcsőfok, ám ez ott csak két, 30-40 másodperces liftezéssel oldható meg, miközben a versenyen egyhuzamban kell menni. Előnyt jelenthet viszont, hogy míg Magyarországon az elmúlt hetekben bőven 30 fok fölött volt a hőmérséklet, Hollandiában 24-25 fok körül van ilyenkor. A nemsokára elkészülő Mol Campus magasabb lesz, mint a SOTE tornya, így a kerületi tűzoltó a jövőben akár Újbudán is fel tud majd készülni egy-egy viadalra.

A legutóbbi, 2019-es országos bajnokság abszolút győzteseként induló Molnár Máté célja az idei világjátékon a tisztes helytállás; a 30–35 évesek korosztályában szeretne az élmezőnyben lenni, abszolút összetettben a top 10-ben végezni pedig világraszóló eredmény lenne, tekintve hogy a földkerekség durván ezer legjobb lépcsőfutója lesz ott. – A szláv versenyzők, az oroszok, lengyelek, csehek és szlovákok különösen erősek ebben, már-már verhetetlenek – mondta el Molnár Máté.

Molnár Máté 2012-ben Pécsett kezdte pályafutását beosztott tűzoltóként. „Nálunk ez egyfajta családi hagyomány. Édesapám és nagybátyám is tűzoltó, így engem is megfogott a tűzoltóság hangulata. Idővel magasabb beosztásba kerültem, parancsnokhelyettes lettem Pécsett, majd Szigetvárra kerültem tűzoltóparancsnoki beosztásba. Úgy hozta az élet, hogy 2018-ban felkerültem a fővárosba III. kerületi parancsnokhelyettesnek, majd 2021-ben a XI. kerületi tűzoltóság vezetője lettem.”

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.