Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Föld napja Albertfalván

Újbuda   |   2017, április 21 - 13:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Különleges programmal ünnepelték a Föld Napját a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Április 20-án vetélkedőkkel, játékokkal, vetítéssel egybekötött interaktív földrajz órákkal és állatsimogatásokkal várták a diákokat Farkas Krisztina önkormányzati képviselő kezdeményezésére.

Hatodik alkalommal szerveztek saját Föld Napi rendezvényt az albertfalvi iskolában, amelyre egész napos programsorozattal készültek a gyerekeknek. Farkas Krisztina önkormányzati képviselő úgy válogatta össze a programokat, hogy lehetőleg minden diáknak maradandó élményt jelentsen a találkozás. Az önkormányzat környezetvédelmi osztálya játékos fejtörőkkel készült; a jó megfejtésekért jutalom járt.

Az eseményen Kollár Lajos hegymászó, a „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíció vezetője, szervezője, sajátos módon mutatta be a természet értékeit; filmeket vetített a gyermekeknek. A rendhagyó földrajz óra témája a „hegy” volt, annak földrajzi, geológiai, biológia, irodalmi vonatkozásaival.

A wikipédia szerint a hegy a földfelszín olyan kiemelkedése, amelynek magassága környezetéhez képest legalább 500 méter, mely többnyire meredeken emelkedik ki környezetéből. Legmagasabb pontja a hegycsúcs. Meredekségéből adódik, hogy alapterülete viszonylag kisebb, csúcspontja jól meghatározható. (A magassági határt illetően a források eltérnek; néhol csupán 100 métert adnak meg.)

A rendezvény sztárjai Bogyó és Charlie voltak, akik illedelmesen tűrték a simogatást. Gazdájuk, Sugár Péter kutyaoktató a felelős állattartásról beszélt a gyerekeknek. Szerinte nem szabad a gyerekekre hagyni azt a döntést, hogy legyen-e kis házi kedvencük vagy sem. Úgy látja, a felnőtteknek fel kell vállalni a gondozói feladatokat, hogy jó példát mutatva, a kicsikből is felelős gazdi váljon.

A Petőfi Sándor Általános Iskola nemcsak a Föld Napján tartja fontosnak a környezet védelmét, egész évben kiemelt feladatként kezelik azt. Ökoiskolaként az újrahasznosítást, az élőlények szeretetét és a természet szépségeit helyezi a figyelem középpontjába. Az intézmény igazgatója Pereszlényiné Kocsis Éva elmondta, a „Zöldköznapok” programban minden évben sütőolaj-gyűjtést, madáretető készítő-versenyt rendeznek, környezettudatos vásárlással kapcsolatos órákat tartanak, valamint a közös programok során például udvar takarítanak, kertészkednek.

Képek hamarosan!

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.