Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Föld Napja a Petőfi Iskolában

Újbuda   |   2015, április 29 - 13:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ötödik alkalommal ünnepelték a Föld Napját Albertfalván a Petőfi Sándor Általános Iskolában április 27-én. A programokat Farkas Krisztina önkormányzati képviselő szervezte.

A Föld Napja felhívja a figyelmet a környezetszennyezés károsító hatásaira, arra, hogy a Földért, a természeti környezet megóvásáért mindenki tehet valamit – mondta Farkas Krisztina önkormányzati képviselő, aki szerint azonban erre nem elég egy nap. - Ezért is fontos és a jövőnk múlhat rajta, hogy a legfiatalabb nemzedéket környezettudatos életmódra, a természeti érték megismerésére és megóvására neveljük – tette hozzá.

Az iskolaudvaron összesereglett gyerekeket először Bedő István Steve, a Quantum XXL hip-hop tánccsapat frontembere mozgatta meg. Utána a gyereke számára is érdekes természettudományos előadások következtek. Mizser Attila csillagász, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára a naprendszer látványosságairól, a legutóbbi napfogyatkozásról, illetve a Miskolc térségében húsvétkor felrobbant tűzgömbről mesélt. (A Vénusznál is fényesebb, zöldes színű meteor mennydörgés szerű robajjal vonult át az égbolton.) A meteorok százhúsz kilométeres magasságban lépnek a Föld légterébe, és nyolcvan kilométeres magasságban esnek szét darabjaikra. - A húsvéti meteor azonban tíz kilométeres magasságban robbant fel, ebből arra lehet következtetni, hogy nagyobb, néhány deciméteres lehetett - mondta. Az előadás végén az érdeklődők egy a helyszínen összeszerelt biztonságos naptávcsővel tanulmányozták a Nap felszínét és az úgynevezett napfoltokat.

Bajomi Bálint, biológus, fotós, újságíró a természetfotózáról beszélt. Bemutatta jelenleg is használt fotós eszközeit, illetve nagyszülei fényképezőgépeit, amelyekkel gyermekkorában kezdett fotózni. Mesélt ifjúkori Rupp-hegyi kirándulásairól, valamint az Érdekes Állatok című, az édesapjával közösen szerkesztett iskolaújságról. Szó volt még a madárfotók készítéséről, hogy a hortobágyi fűtött lesek ablakai úgynevezett detektív tükrök, melyeken be nem, csak kifelé látni, így a madarak bátran a közelébe merészkednek.

Az Önkormányzat Környezetvédelmi Osztályának munkatársai minden évben részt vesznek a rendezvényen; Berezvai Zoltán a levegőről, a vízről és a talajról beszélgetett a gyerekekkel.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.