Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Föld Napja a kerületben

Újbuda   |   2019, április 29 - 11:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbudai Pedagógiai Iroda idén is megrendezte a Föld Napját a kerületben. A több helyszínen zajló rendezvényen óvodások és iskolások vettek részt, a program zárásaként pedig a Föld Napi pályázatok eredményét is kihirdették.

A szokásoknak megfelelően idén is a Budai Parkszínpad előtti zenés tornával vette kezdetét a Föld Napja. A reggeli testmozgást Vellai Bettina vezette, az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola diákjainak közreműködésével. A rendezvény szervezője az Újbudai Pedagógiai Iroda volt, amely kiemelt figyelmet szentel a környezeti nevelésre. Gyurcsó Gyuláné irodavezető hangsúlyozta, a Föld Napjához kapcsolódó programokon idén is több százan vettek részt, a korábban meghirdetett rajz- és szöveges pályázatokra beküldött pályaművek száma meghaladta a hatszázat.
A rendezvényt Hoffmann Tamás polgármester nyitotta meg. Lapunknak elmondta, az önkormányzat odafigyel arra, hogy a gyerekek bölcsődés kortól kezdve elsajátítsák a környezetkímélő gondolkodást.

A Föld Napja és a hasonló rendezvények jó lehetőséget nyújtanak a természeti értékek megismeréséhez. Ott jártunkkor több gyermek – így Franci és Eszter is – elmondta, hogy otthon szelektíven gyűjtik a szemetet, komposztálnak, a vizet nem folyatják feleslegesen, és textilszatyrot visznek a bevásárláshoz.

A Feneketlen-tó partján a Magyar Madártani Egyesület szakemberei tartottak foglalkozást a vízimadarakról, a Duna-Ipoly Nemzeti Park kvízjátéka az év állat- és növény fajaihoz, azok biológiai sokféleségéhez kapcsolódott. Sok érdekes információt hallottak a Föld megmentéséről is, ezen kívül lovagolhattak, volt állatsimogató, KRESZ-pálya, elektromos autó bemutató és óriás társas is, a Humusz Szövetség pedig a Felesleges Áruk Fórumát ismertette.
A tájfutó versenyt a Gellérthegyen tartották, a cél a Cerka-Firka Játszótéren volt. A külső helyszínek mellett voltak beltéri programok is: az óvodások rajzpályázatának díjátadóját a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartották, a „Kis tavaszi csokor” című produkciót a Dél-Kelenföldi Óvoda Totyogó-kotyogó csoportja adta elő (a gyerekeket Tugyi Kati és Árvai Edit óvodapedagógusok készítették fel). Később ugyanitt adták át a föld napi rajzpályázat után járó díjakat a kerületi óvodásoknak: a Dél-Kelenföldi Óvodába járó Tóth Janka például második helyezést ért el Gólyatöcs című alkotásával. A jutalmakat Hégli Imre, az önkormányzat Környezetvédelmi Osztályának vezetője és Jankó István, a Kulturális és Köznevelési Bizottság elnöke adta át.
Eközben a TIT Stúdió Egyesület Zsombolyai utcai épületében is kiállítások, vetélkedők és játékos foglalkozások várták a gyerekeket. Volt hangszer- és kisállat bemutató, valamint siklósimogató is, ismeretterjesztő játék keretében pedig gyógynövényekről, gyógyteakésztésről volt szó. Hallhattak a megújuló energiákról, a mobiltelefonok életciklusáról, az ökológiai lábnyomról, népszerű volt a terápiás kutya foglalkozás.

A Föld Napjához kapcsolódó pályázatok eredményét április 29-én hirdették ki a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében. A vendégeket az önkormányzat nevében Molnár László alpolgármester köszöntötte. Elmondta, a felnövekvő generáció már nem csak egy napot, vagy hetet szán arra, hogy a Föld védelmében élje mindennapjait, egész élete során igyekszik a környezetet kímélő módon alakítani fogyasztói szokásait. Köszöntője és a színes gálaműsor után csaknem kétszáz ajándékot és ötszáz oklevelet osztottak ki a legjobb rajzos és szöveges versenyművek készítőinek. - Évről évre egyre többen jelentkeznek az óvodások és iskolások köréből a pályázatokra, ami elsősorban kora gyerekkorban, Újbudán már a bölcsődében elindított környezeti nevelésnek köszönhető – emelte ki Gyurcsó Gyuláné.

A Föld Napjának ötlete 1969-ben született az UNESCO San Francisco-i konferenciáján, majd 1970. március 21-én – az északi féltekén a tavasz első napján – meg is rendezték az eseményt. Egy hónappal később Danis Hayes egyetemi hallgató mozgalmat indított bolygónk védelméért, azóta pedig minden év április 22-én ünnepeljük a Földet.

T. K.