Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Flórián napján jutalmazták a tűzoltókat

Újbuda   |   2015, május 12 - 01:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jutalmat kaptak a kerületben kiemelkedő munkát végző tűzoltók május 4-én. Ez a nap Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, mert őt tartják az önfeláldozás és a bátorság legfőbb megtestesítőjének.

Három szolgálati csoport kilenc tagját, valamint a készenléti állomány egyik főtisztjét terjesztette fel jutalmazásra a Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Pócsik Attila tűzoltó alezredes szerint a kitüntetettek hosszú ideje kimagasló teljesítményt nyújtanak és megérdemlik az önkormányzati elismerést. A XI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság tíz tűzoltója erkölcsi és anyagi elismerésben is részesült. A jutalmakat Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő adta át.

A kitüntetettek egyike Erdész Attila főtörzsőrmester tizenkilenc éve tűzoltó, teljes szolgálai idejét a 11. kerületben töltötte. Ez idő alatt sokszor került veszélyes helyzetbe, legutóbbi például a gazdagréti lakástűznél is ott volt. Esetei közül kiemelte a 2006-os műegyetemi lőtértüzet, valamint azt a csőtörést, amely miatt víz öntötte el a Gellért Szállót, de ott volt annál a Lágymányosi hídi balesetnél is, amelyben több jászberényi néptáncos vesztette életét. Erdész Attila a sokszor borzalmas látvány, az embert próbáló helyzetek és a folyamatos készenlét ellenér is csodálatosnak tartja hivatását és büszke kollégáira, akiktől – állítása szerint - időről-időre erőt meríthet. – Az újoncoknak két dolgot kell megtanulniuk, egyrészt a szakmát, másrészt a beilleszkedést egy zárt közösségbe. Ha sikerül, ez a közösség védi őket, ami elég nagy erőt jelent – mondta.

H.L.