Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Flórián napján jutalmazták a tűzoltókat

Újbuda   |   2015, május 12 - 01:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jutalmat kaptak a kerületben kiemelkedő munkát végző tűzoltók május 4-én. Ez a nap Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepe, mert őt tartják az önfeláldozás és a bátorság legfőbb megtestesítőjének.

Három szolgálati csoport kilenc tagját, valamint a készenléti állomány egyik főtisztjét terjesztette fel jutalmazásra a Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Pócsik Attila tűzoltó alezredes szerint a kitüntetettek hosszú ideje kimagasló teljesítményt nyújtanak és megérdemlik az önkormányzati elismerést. A XI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság tíz tűzoltója erkölcsi és anyagi elismerésben is részesült. A jutalmakat Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő adta át.

A kitüntetettek egyike Erdész Attila főtörzsőrmester tizenkilenc éve tűzoltó, teljes szolgálai idejét a 11. kerületben töltötte. Ez idő alatt sokszor került veszélyes helyzetbe, legutóbbi például a gazdagréti lakástűznél is ott volt. Esetei közül kiemelte a 2006-os műegyetemi lőtértüzet, valamint azt a csőtörést, amely miatt víz öntötte el a Gellért Szállót, de ott volt annál a Lágymányosi hídi balesetnél is, amelyben több jászberényi néptáncos vesztette életét. Erdész Attila a sokszor borzalmas látvány, az embert próbáló helyzetek és a folyamatos készenlét ellenér is csodálatosnak tartja hivatását és büszke kollégáira, akiktől – állítása szerint - időről-időre erőt meríthet. – Az újoncoknak két dolgot kell megtanulniuk, egyrészt a szakmát, másrészt a beilleszkedést egy zárt közösségbe. Ha sikerül, ez a közösség védi őket, ami elég nagy erőt jelent – mondta.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.