Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 5. hétfő, Vilma

Felvételi – csütörtök este eldől ki mehet egyetemre, főiskolára

Újbuda   |   2015, július 22 - 11:36
Nyomtatóbarát változatSend by email

Várhatóan csütörtök este 8 órától hozzák nyilvánosságra a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait, amelyek a hivatalos kihirdetés után leghamarabb a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők.

Az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. szerint a ponthatárokat a felvételizők számának, az intézmények kapacitásának, valamint a jelentkezők eredményeinek figyelembevételével határozzák meg. Idén is a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők elsőként, csütörtökön 20 órától a felsőoktatási felvételi ponthatárok, de publikálja még a www.oktatas.hu is.

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak első helyen, annál magasabb lesz ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkezők számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki teljes kapacitását.
A besorolási döntést, amely tartalmazza, hogy kit hova vettek fel, az e-felvételi szolgáltatásból tölthető le. Amint a határozat elérhetővé válik, a hivatal e-mailben értesíti a felvételizőket, legkésőbb augusztus 5-ig. Azokat, akik sikerrel felvételiztek, az egyetem vagy főiskola levélben is értesíti. Ezek az értesítések tartalmazzák a beiratkozással kapcsolatos információkat is. Minden jelentkezőt egyetlen képzésre vehetnek fel, a jelentkezési sorrendjében szereplő első olyan helyre, ahol összpontszáma eléri vagy meghaladja a július 23-án este nyilvánosságra hozott felvételi ponthatárt. Ha valakinek egyetlen megjelölt képzéshez sem elegendő a pontszáma, ebben az eljárásban nem vehető fel felsőoktatási intézménybe. Akit nem vettek fel, az a pótfelvételi eljárásban jelentkezhet újra.

Idén is népszerű előadókkal és programokkal készül a hivatalos ponthatárváró rendezvény, a Pont Ott Parti. A csütörtöki eseményen az Alpaca Beat, a The ÉpGép All Stars és a Kállay Saunders Band lép fel.
A Pont Ott Parti házigazdája idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lesz. A rendezvény, amelyet kilencedik alkalommal tartanak, csütörtökön 14 órától nyitja meg kapuit az Orczy parkban (VIII., Ludovika tér 2.), és egész délután kerekasztal-beszélgetések, koncertek várják a felvételizőket. A belépés ingyenes.

MTI