Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Feltöltött gáztárolókkal várja a telet az oszág

Újbuda   |   2016, október 19 - 12:18
Nyomtatóbarát változatSend by email

A téli fűtési időszak kezdetén 3,7 milliárd köbméter földgáz van a hazai tárolókban. Ez a mennyiség 13 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, és a folyamatos földgázimporttal együttesen fedezi a teljes lakosság téli igényét.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az idei betárolási időszaktól kezdve új módszertan alapján határozza meg, hogy a téli felkészülés során az egyetemes szolgáltatóknak mekkora földgáztartalékot szükséges elhelyezniük a hazai kereskedelmi tárolókban. Az irányadó jogszabály alapján ez a mennyiség az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százaléka.

A téli felkészülés eredményeként Magyarország tárolókban elhelyezett földgázkészlete október 15-én 3,7 milliárd köbméter, amely biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli fogyasztását. Az új szabályoknak köszönhetően az idei betárolt mennyiség 13 százalékkal több, mint a 2015-ös mennyiség. Az ország téli földgázellátását nem csak a tárolói készletek biztosítják, hanem az ország folyamatos földgázimportja is. A tárolói készletszint hónapról hónapra nyomon követhető a Hivatal honlapján, továbbá a hatósági adatpublikációk menüpontban részletes adatokat találhatnak a földgázszektorban lezajló folyamatokról.

A MEKH az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a gáztárolásért felelős piaci szereplők tevékenységét, a hazai földgáztárolók töltöttségét, a rendszerek karbantartását és a téli fűtési szezonra való felkészülést.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.