Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Félszáz magyar pékáru az V. Pékáru Seregszemlén

Újbuda   |   2015, május 21 - 15:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Csaknem félszáz pékárut neveztek a Magyar Pékszövetség hagyományos évi országos termékversenyére, amelyet a Fővárosi Művelődési Házban tartottak. A programon választották ki az augusztus 20-i Szent István napi kenyeret is.

Ötödik alkalommal hirdette meg éves termékversenyét a magyar sütőipar érdekképviseletét ellátó Magyar Pékszövetség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az általában 40-50 termék részvételével zajló megmérettetésre idén 45 kenyeret és péksüteményt neveztek.

2015-ben a Szent István napi kenyér, a reform-innovatív kenyér, a töltött sütemény és az egyéb sütemény kategóriát hirdették meg – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Az első három legjobb terméket – pontos rangsor felállítása nélkül –, az alak, a héj, a bélzet, a szag és az íz vizsgálatával határozta meg egy ötfős zsűri. Szent István napi kenyerek közül a Pedró Pékség tönköly kenyere, a Vela Kft. tirpák rozskenyere, valamint a Kurdy Family hevesi parasztkenyere lett a legjobb. A reform-innovatív kenyér kategóriában a zsűri az Európa Pék magvas durumrozs cipóját, a Pedró Pékség sváb kenyerét, és a Kurdy Family tökmagos-zelleres rozskenyerét találta a legjobbnak. A töltött sütemények között a Kemence Sütőipari Kft. második fogás nevű terméke, a Pedró Pékség Kung-Fu panda nevű édessége, valamint az Európa Pék csokis párnája győzött. Az egyéb sütemény kategóriában a Kemence Sütőipari Kft. tüzes tallérja, és a Pedró Pékség házi és pátkai pogácsája bizonyult a legjobbnak. Ilonka Boldizsár, a zsűri tagja, a Világ Pékszövetségének alelnöke azt mondta: a vezető külföldi trendeknek megfelelően írták ki a termékversenyt, és ilyen pékáruk is születtek.

Bemutatták a Magyar Pékségkereső portált is (www.magyarpeksegkereso.hu), melynek célja a magyar tulajdonú, Magyar Pékség védjeggyel rendelkező üzletek információinak összegyűjtése. A Magyar Pékség védjegy program segít a fogyasztóknak abban, hogy eligazodjanak a piacon, tudják, hol lehet magyar búzából, magyar munkaerővel készült magyar pékárut kapni, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv valamennyi elvárásának. Mára már 500 üzlet jogosult a védjegy használatára. A védjegyprogramban résztvevők számára egységes címkét terveznek, amely a pékárun jelöli majd a kiváló magyar minőséget - mondta Lakatos Tibor a Magyar Pékszövetség alelnöke.