Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 23. hétfő, Dezső

Felavatták Mőcsényi Mihály szobrát

Újbuda   |   2019, november 12 - 09:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Leleplezték a 2017-ben elhunyt Mőcsényi Mihály professzor szobrát november 8-án a Szent István Egyetem szoborparkjában. László Imre polgármester megemlékezett a tájépítészeti Nobel-díjként ismert Sir Geoffrey Jellicoe-díjjal, valamint Kossuth-díjjal is kitüntetett, a Feneketlen-tó körüli parkot is tervező újbudai tudósról. Mőcsényi Mihály idén lett volna százéves.

A bronzból készült alkotást Füleki Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára leplezte le az egyetem rektorával, Palkovics Lászlóval közösen. A szoboravatáson részt vettek a régi pályatársak, tanítványok, rokonok, az egyetem vezetői, oktatói, hallgatói, valamint a Vitézi Rend tagjai.
Füleki Zsolt méltatta a tájépítész professzort, aki - szerinte - mindig megújuló nyitottsággal, élete végéig szívta magába a korszellem által sugárzott áramlatokat, rendíthetetlen céltudatossággal valósította meg az elképzeléseit, váltotta valóra vízióit, amelyek helyessége később beigazolódott.

László Imre polgármester kiemelte, hogy Mőcsényi Mihály munkásságának meghatározó szerepe volt Újbuda arculatának kialakításában. - Az idő megőrzi az ő szellemiségét, életművét, ahogy Újbuda kerülete is – mondta a szoboravatón.

Palkovics László rektor felidézte személyes emlékeit tanáráról, kollégájáról, beszámolt életéről, szakmai pályafutásának kiemelkedő eseményeiről. - Oktatása párbeszédeken, együttgondolkodáson alapult, a foglalkozások végén, nemcsak a diákok tanultak tőle, hanem ő is hallgatóitól. A legnagyobb elismerés számára, diákjainak tiszteletteljes szeretete volt - fogalmazott a Szent István Egyetem rektora.

Dinyés László szobrászművész, még 2005-ben készített szobrot a neves tájépítészről, amelyet a családnak ajándékozott, ennek másolata került most - az alkotó özvegyének segítségével - az egyetem Ménesi úti szoborparkjába.

A Szent István Egyetem Nemzetközi tudományos konferenciát rendez december 2-án, amelyen nemzetközi és hazai előadók elemzik és értékelik a tájépítészet tudományterületének és gyakorlatának fejlődését, tisztelegve Mőcsényi professzor közel nyolc évtizedes alkotói, tervezői, diszciplína-fejlesztői és tudományszervezői tevékenysége előtt.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Streetball kupa Gazdagréten  

Idén első alkalommal kerül megrendezésre az Újbudai Streetball Fesztivál, melynek első állomása Gazdagrét volt a május 14-ei hétvégén. A viadalon nyolc csapat vett részt kettő korosztályban, és a nyárias napsütésben igazi közösségépítő, öröm kosárlabda zajlott a pályákon. A második állomás Őrmezőn volt, május 22-én, és a sorozat a Bikás parkban zárul május 29-én. A rendezvény szervezői Újbuda Önkormányzata, a Gazdagréti Közösségi Ház, a Kaptár, és az Újbuda Sportjáért. A streetball­sorozat fővédnöke Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Keller Zsolt önkormányzati képviselő.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.