Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 23. hétfő, Dezső

Fejlesztések: Újbuda megkerülhetetlen

Újbuda   |   2016, december 15 - 09:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elmúlt 5–7 esztendőben megfordult a ‘90-es években tapasztalt kiköltözési trend, a családok, illetve az új generáció sokkal inkább szeretne a városban lakni, mint korábban. A XI. kerület az egyik legerősebb célpontja lett a beköltözőknek, ennek megfelelően Budapest legtöbb lakóingatlan-beruházása is itt zajlik, ezzel párhuzamosan pedig több iroda- és kereskedelmi fejlesztés is készül.

Az Etele tér és annak környéke néhány éven belül új arcot kap, ide bevásárlóközpontot terveznek, míg a Szerémi út–Budafoki út közötti területen városias lakóövezet épül ki.

A Lágymányosi-öböltől délre, a XXII. kerületig tartó, mintegy 5 kilométeres dunai partszakasz mentén elterülő rozsdaövezet átalakulásának ösztönzésére tanulmány készült, amely a revitalizáció mellett a vállalkozások megújulásának ösztönzésére is fókuszál.

A fejlődés a lakosságszámban is tetten érhető, Újbuda lakossága egy ideje növekszik. Ennek megfelelően a városvezetés folyamatosan emelte az óvodai és bölcsődei férőhelyeket, illetve modernizálta a szociális ellátórendszert. A megfelelő szociális kapacitások – ideértve a közösségi terek megújítását is – azt eredményezték, hogy Budapest 10 legkedveltebb városrészéből három újbudai.

A népszerűség mögött a fiatalos lendület is meghúzódik. A fővárosi kerületek közül itt van a legtöbb futókör, de Újbuda előkelő helyen áll a köztéri sportolási lehetőségekben is. Kedvelt és látogatott közművelődési és kulturális intézményrendszere, ráadásul több neves szórakozóhely is a kerületben működik (A38, Fonó, Barba Negra), amely nem csak a itt élőket vonzza.

Újbuda divatos, emellett pedig komoly fejlődési potenciált tartogat a budapesti fejlesztéseknek is. Ennek köszönhető, hogy a kormányzat szintén több fejlesztést tervez ide, továbbá a kerület kiemelt szerepet kapna az olimpia lebonyolításában is.

H. Gy.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Streetball kupa Gazdagréten  

Idén első alkalommal kerül megrendezésre az Újbudai Streetball Fesztivál, melynek első állomása Gazdagrét volt a május 14-ei hétvégén. A viadalon nyolc csapat vett részt kettő korosztályban, és a nyárias napsütésben igazi közösségépítő, öröm kosárlabda zajlott a pályákon. A második állomás Őrmezőn volt, május 22-én, és a sorozat a Bikás parkban zárul május 29-én. A rendezvény szervezői Újbuda Önkormányzata, a Gazdagréti Közösségi Ház, a Kaptár, és az Újbuda Sportjáért. A streetball­sorozat fővédnöke Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Keller Zsolt önkormányzati képviselő.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.