Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 15. hétfő, Mária

Ezüstérmes az OSC

Újbuda   |   2021, május 31 - 11:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nagyot küzdöttek az újbudai vízilabdások a bajnoki címért. Az utolsó pillanatokig versenyben voltak, de végül a Szolnok lett a győztes.

A kiváló formában versenyző Szolnoki Dózsa az Eurokupa megnyerése után sikerrel behúzta az E.ON férfi vízilabda OB I bajnoki címét is, miután Szolnokon és Újbudán is le tudta győzni az OSC-t. Az Eurokupában kiélezettebb volt a küzdelem, ott mindkét csapat háromgólos előnnyel behúzta a hazai meccseket, így végül ötméteresek döntöttek a Szolnok javára.

A siker extra lendületet adhatott a Tisza-parti együttesnek az országos bajnokságban, Szolnokon ugyanis 18-10-re nyerték a döntő párviadal első mérkőzését. A Szolnoki Dózsa világszínvonalú játékosainak, a kiválóan támadó Filip Filipovicnak és a kapuban kérlelhetetlenül védő Nagy Viktornak köszönhetően az OSC hiába hozta ki magából a maximumot, csak egyenlítésekre futotta a küzdelmes mérkőzés során, amelyet végül a megállíthatatlanul játszó, öt gólt lövő Angyal Dániel tett egyértelművé a Szolnok javára. Az OSC nem bírta a hajrát, így a szolnokiak nyolcgólos előnnyel zárták az első fordulót.

A Nyéki Imre Uszodában már nehezebb dolguk volt. Fej-fej mellett haladt a két legjobb gárda, sőt, a második negyedben a hazaiak megrázták magukat, Manhercz Krisztián és Hárai Balázs remek teljesítményének köszönhetően három góllal el is léptek, ám az utolsó játékrészbe mégis a szolnokiak fordulhattak egygólos előnnyel.

A szépségdíjas találatokat hozó mérkőzést végül egy szerencsétlenül pattanó labdával nyerte meg a Szolnok Újbudán. Angyal a kapufáról és Lévai Márton tarkójáról tudta belőni a győzelmet és a bajnoki címet jelentő utolsó gólt, így a Szolnoki Dózsa 14-13-as eredménnyel megszerezte történetének tizedik bajnoki címét.

A szezon végén az újbudaiaknak be kellett érniük azzal, hogy ők a második legjobb csapat hazai és európai szinten, ami akkor is szép teljesítmény, ha a Szolnokot nem sikerült legyőzni a döntőkben.

Férfi vízilabda OB I-döntő:

1. meccs: Szolnok 18-10 OSC

2. meccs: OSC 13-14 Szolnok

Újbuda

Fotó: OSC Waterpolo Facebook

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.