Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Ezüst és selyem a B32 Galériában

Újbuda   |   2019, január 17 - 10:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ezüstös fényű selyemképek, sálak és növényi ornamentikával készült egyedi ékszerek láthatók Abaffy Klára ékszertervező iparművész és Müller Rita textiltervező január 17-én nyíló közös kiállításán.

Levélmintás kortárs ékszerek, festett selyemképek, stólák várják az Ezüst és selyem című tárlaton a kortárs dizájn kedvelőit a B32 Galériában. Abaffy Klára az Iparművészeti Egyetem ékszertervező szakán végzett, évfolyamtársa, Müller Rita pedig textiltervező szakon. A közös egyetemi évek alatt nemcsak barátok, de alkotótársak is lettek. Munkáik kiegészítik és ellenpontozzák egymást: mindketten kedvelik a természet formáit, de míg Abaffy Klára nyakékeinek gyakori motívumai a tradicionális magyar formavilághoz kapcsolódnak, addig Müller Rita selyemsálain a változó növényvilág részletei jelennek meg. ­– Az ezüst szilárd anyag, fém, amelynek súlya van, a selyem lágy textil, az egyik legkönnyebb, leglégiesebb alapanyag, amelyre dolgozni lehet. Sok mindent tud az egyik, amit a másik nem, de a látszat ellenére sok bennük a közös vonás is. Mindkettő nagy múltú és kultúrájú, nemes anyag. Közös adottságuk, hogy varázsuk egyik titka a fénylés, a maga módján mindkét anyag bensőséges kapcsolatban van a fénnyel – mondta el lapunknak Müller Rita.
Az Ezüst és selyem kiállítás alkotásaiban meghatározó ihlető a növényvilág motívumkincse, amely sokszor kontrasztos színharmóniában kel életre a tárgyakon. Abaffy munkáiból sugárzik a nőiesség, anyaghasználatára jellemző az ezüst színes műgyantával, fával, kővel kombinálva. – Több ékszer készült direkt Rita selymeihez kapcsolódva. Leginkább a selymek színvilága, fénye, csillogása inspirált a tervezéskor, bár az általa használt motívumokkal is játszottam kicsit. Mindketten szívesen dolgozunk növényi formákkal, szeretjük a színeket, és merjük is használni. A tárlaton a selyem finomságát, fényét, felületét igyekeztem átvinni az ékszereimbe, hogy ez a fényjáték ott is érzékelhető legyen – mesélte Abaffy Klára.
(K. G.)
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.