Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. péntek, Hella

Ezrek voltak kíváncsiak az újbudai Munkácsy-kiállításra

Újbuda   |   2014, december 15 - 15:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Ásító inas egész alakos képét és a keresztre feszített Munkácsyt ábrázoló fotót is megtekinthették az érdeklődők az újbudai kiállításon a Próféta Galériában. Az önkormányzat kiemelt támogatásával megvalósult, kivételesen nagy presztízsű tárlaton több ezren fordultak meg.

A világhírű festő, Munkácsy Mihály megrendelésekből finanszírozta grandiózus műveinek megalkotását. Rövid idő alatt hihetetlenül gazdag életművet alkotott: mindössze 56 évet élt, és 33 aktív évében közel ezer festményt, illetve grafikát készített. A születésének 170. évfordulójára a Próféta Galériában rendezett kiállításon számos portré és zsánerkép szerepelt az 1870-es és 1880-as évek terméséből, többek között az Olvasó nő, a Mosónők vagy a Nő zöld ruhában című olajfestmény. A tárlaton a festmények és grafikák mellett fotódokumentációkat is megtekinthetett a közönség.

Az egyik legismertebb Munkácsy-kép, az Ásító inas egy különleges, egész alakos változatát állították ki, emellett a művész néhány híres festménye kidolgozásához készített nagy hatású tanulmányt is szemügyre vehettek a látogatók. Így találkozhattak például a Zálogház, A falu hőse, az Éjszakai csavargó vagy a Krisztus Pilátus előtt több részletével, tanulmányfestményével, illetve -fényképével is. Külön meglepetés volt a tanítvány, Rippl-Rónai József Munkácsy Mihályról festett arcképe.

A Kulturális Városközpont kapujában bemutatott anyag mind a 28 festménye Pákh Imre műgyűjtő kollekciójából származott, a több mint húsz fotót és grafikát pedig a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumból kérte kölcsön a galéria. A kiállított művek összértéke hárommilliárd forint volt.

(K. V.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.