Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Ezeket a lakásokat keresik leginkább

Újbuda   |   2019, február 4 - 10:59Nyomtatóbarát változatSend by email

Sokan több hónapig, vagy akár évekig is őrlődnek a lakásuk eladásán, megéri-e értékesíteni, ha igen mikor és mennyiért. Ha viszont már elhatározták magukat, gyorsan megkapják a vételárat, néhány ingatlantípusnál ugyanis nagyon rövid idő elegendő a megbízás és a tranzakció zárása között. Az ingatlan árán kívül az értékesítési időt leginkább a településméret és a lakástípus határozza meg - szerepel az Otthon Centrum elemzésében.

A leggyorsabban a panellakások keltek el 2018-ban Magyarországon, nem meglepő, hogy ebben a kategóriában volt a legkisebb az árengedmény is. Ahogyan arról a Portfolió korábbi cikkében beszámolt, ennél az ingatlantípusnál országos átlagban 4,4 százalékot engedtek a tulajdonosok. A panelek átlagos értékesítési ideje 63 napra csökkent, a legrövidebb idő - bő másfél hónap - a fővárosi agglomeráció városaiban kellett az eladáshoz, míg Budán, a pesti peremkerületekben és a nagyvárosokban két hónap alatt keltek el ezek a lakóingatlanok.


Ezzel szemben a családi házak eladóinak továbbra is átlagosan több, mint fél évet, mintegy 187 napot kellett várni a fizető vevőre. Természetesen a település mérete és a régiós elhelyezkedés nagymértékben befolyásolja, hogy milyen gyorsan veszik meg az ingatlanokat. 2018-ban a családi házak a nagyvárosokban és a kistelepüléseken keltek el leglassabban, (és ezeknél adták a legnagyobb kedvezményt az árból) vélhetően az első esetben az ár, a második kategóriában a kereslet hiánya okozta, hogy bőven 200 nap felett volt a megbízás és a tranzakció zárása között eltelt idő.

A téglalakások átlagos értékesítési ideje mintegy 90 nap volt, 10 nappal kevesebb, mint 2017-ben. A leggyorsabban, két és fél hónap alatt a külső pesti kerületekben találtak vevőre ezek a lakások, ennél átlagosan néhány nappal hosszabb idő kellett a nagyvárosi eladóknak, míg a kisvárosokban és a kistelepüléseken átlagosan 110-118 napra volt szükség, míg vevőre találtak.

forrás:portfolio.hu