Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

Európa-napot ünnepeltek a polgármesterek

Újbuda   |   2022, május 23 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az I. kerületi önkormányzat az ukrán háborúról szóló fotókiállítással és polgármesteri panelbeszélgetéssel emlékezett meg az Európa-napról. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én tette közzé nyilatkozatát, amely új politikai együttműködést vázolt fel Európa számára, hogy a kontinens országai között soha többé ne legyen háború. Ezt a nyilatkozatot tekintik az Európai Unió kialakulásához vezető út kezdetének.

– Az európaiság gondolata 77 évvel ezelőtt indult, amikor május 9-én véget ért Európa legutóbbi nagy háborúja – fejtette ki nyitóbeszédében Karácsony Gergely főpolgármester. – Az európaiság a béke iránti vágyból született, alapértéke pedig a humanizmus. A háború most erre figyelmeztet minket – tette hozzá. Ljubov Nepop Ukrajna budapesti nagykövete azonban arra figyelmeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök a győzelem napján úgy fogalmazott, hogy jelenleg is orosz földön harcol a NATO ellen – a nagykövet szerint tehát a demokratikus világ, így Magyarország ellen is. A megnyitó után a jelen lévő polgármesterek közösen ültettek el egy Kijev-fát az Európa Ligetben.
Az ezt követő panelbeszélgetésen részt vett V. Naszályi Márta I. kerületi, László Imre XI. kerületi és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester, valamint Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője és Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője. A Momentum politikusa arról szólt, ideje lenne meghaladni a „gonosz Brüsszel” narratívát, és kicsit többet megtudni az unióról. – Az EU olyan, mint a levegő. Természetesnek vesszük, de ha nincs, az feltűnik – utalt Cseh Katalin arra, hogy magától értetődőnek vesszük, jönnek a pénzek, át lehet menni a határokon, lehet szabadon vállalkozni, egyetemre menni, de amikor baj van, azt a legkönnyebb ráfogni az EU-ra. – Hazánk uniós tagsága nagykorúvá vált, ezért ideje a magyaroknak is azzá válniuk: felelősséget vállalni a tettekért és képessé válni a játékszabályok betartására – hangzott el a beszélgetésen. A résztvevők egyetértettek abban, hogy nagyon hiányzik a magyarok kötődése Európához, a kormány uszító propagandája ugyanis eltapossa az európai magyar identitást.

T. D.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.