Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 21. péntek, Alajos, Leila

Európa legjobb színésznője a Hadik Irodalmi Brunchon

Újbuda   |   2018, január 29 - 13:01Nyomtatóbarát változatSend by email

Január 27-én már 10 órakor hosszú sor kígyózott a Bartók Béla úton. A rajongók arra vártak, hogy kinyisson a Szatyor bár és személyesen is találkozhassanak az ünnepelt színésznővel, az Oscar-díj esélyes Testről és Lélekről című magyar film női főszereplőjével, Borbély Alexandrával.

A Katona József Színház ifjú színművésze két színész barátnőjével Pálmai Annával és Trokán Nórával érkezett. A három díva kávéházi hangulatban beszélgetett a Hadik Irodalmi Brunch szervezőjével, Ott Annával. Vidám történeteket, mély gondolatokat is megosztottak a délidőbe csúszott szombati reggeli közönségével.

Kiderült, hogy Pálmai Anna és Trokán Nóra mindketten Újbudán élnek, utóbbi tősgyökeres is, hiszen Őrmezőn nőtt fel, ráadásul érdesapja a Gazdagréten forgatott Szomszédok teleregény egyik főszereplője, Trokán Péter. Pálmai Anna is színészcsaládból származik, nagyapja Szirtes Ádám, édesanyja Szirtes Ágnes, akivel mindketten a Katona József Színház tagjai. Borbély Alexandra nem született neves színész-dinasztiába, 2017-ben mégis ő nyerte el az European Film Awards legjobb női alakításáért járó díját, amelyet könnyekkel küszködve vette át.

A barátnők nem irigyek Szandrára, hanem örülnek barátnőjük meredeken felfelé ívelő karrierjének és lelki társként igyekeznek őt támogatni.

Borbély Alexandra

Szandrának – ahogy a barátnők szólítják a Felvidékről származó színésznőt – a nemzetközi sikert Enyedi Ildikó filmje hozta el. A Testről és lélekről tavaly februárban a Berlinálén a legjobb filmnek járó Aranymedvét nyerte el, december elején pedig női főszereplője, Alexandra vehette át az év legjobb színésznőjének járó Európai Filmdíjat. Aztán idén következett a film Oscar-díjra jelölése, a legjobb külföldi alkotás kategóriában. Pedig a fiatal művésznő, mint korábbi nyilatkozataiból kiderült, egy időben már azon is gondolkodott, hogy elhagyja a pályát, mert karrierje nem úgy alakult addig, ahogy várta.

Hogyan éli meg a sikereket?

Hihetetlenül nagy örömmel és boldogsággal tölt el. Igazából akkor fogom majd fel, mekkora dolog is ez az életemben, amikor ott leszünk az Oscar-gálán, és mondjuk Meryl Streepet fogom látni élőben. Még bele sem merek gondolni!

Barátnői itt, a villásreggeli során elmesélték, hogy gyermekként a dezodorosflakont szorongatták a tükör előtt, és úgy tettek, hogy átveszik az Oscar-díjat. Ön viszont azt mondta, sosem játszott hasonlót. Miért?

Nem tudom, valahogy ez nálam nem jött elő. Én Besenyő családot játszottam otthon.

Nem csupán Magyarországon büszkék a sikerére, sokfelé szorítanak most önért.

Ennek csak örülni lehet. A felvidéki magyarok nagyon büszkék rám, de a szlovákok is, hiszen Szlovákia szülöttje vagyok, és kicsit még a csehek is a magukénak érzik a sikereimet.

A beszélgetésen szóba került, hogy a színész valódi személyiségétől jelentősen különböző karaktert könnyebb megformálni. Mária figurája hogyan hasonlítható az ön személyiségéhez?

Nagyon távoli karakter számomra, de közelednem kellett hozzá, hogy jól tudjam játszani a szerepet. Sikerült így is beletennem a lelkemet. A szerelmet már én is megéltem, mindenféle viszontagsággal együtt, a többiben pedig Ildikó segített. Együtt találtuk ki Mária gesztusait, mozgását, mimikáját.

Hogy látja, miben rejlik Enyedi Ildikó rendezői nagysága?

Különlegesen érzékeny ember, akinek képtelenség hazudni. Átlát mindenkin, ez nagyon fontos tulajdonság egy rendezőnél. Ráadásul ő igazi harcos, aki eléri a célját, de közben képes arra is, hogy mindenkivel megtalálja a közös hangot. Szinte hihetetlen, de higgyék el, a Testről és lélekről forgatásán nem volt egy hangos szó, nem volt rossz feszültség. Ez mind neki köszönhető, és szerintem ettől is lett jó és sikeres ez a film.

Ismeri, szereti Újbudát?

Igen, szeretem ezt a kerületet. Nyugalmat áraszt. Én a közelben, a Naphegyen élek, Pálmai Anna viszont itt, Újbuda központjában lakik, gyakran járok hozzá.

Pálmai Anna

Pálmai Anna nagyon jól érezte magát a dél­előtt folyamán, hiszen a három barátnő sokat viccelődött, nevetett a közönséggel együtt.

Mindent sikerült megosztani a jelenlevőkkel, amit szerettek volna?

Igen, ez egy nagyon jól sikerült beszélgetés volt. Olyan igazi. Kedves emlék marad, nagyon jól éreztem magam.

Szoktak így együtt kávéházba járni?

Gyakran megfordulok a Hadikban, hiszen nagyon közel lakom, de így, hármasban inkább egymás lakásán szoktunk mulatni. Nagyokat beszélgetünk és borozgatunk olyankor. Amióta betiltották a dohányzást a vendéglátóhelyeken, inkább olyan helyszíneket keresek, ahol egy pohár bor mellett rá is gyújthatok. Nem vagyok nagy dohányos, de ez nekem hozzá tartozik. Nyáron persze jók a kerthelyiségek, de télen maradnak a lakáson rendezett vendégségek.

Hogyan élik meg Szandra hihetetlen sikereit?

Nagyon büszkék vagyunk rá! Olyan, mintha a testvérünkkel történt volna valami nagyon jó dolog. Ami egyedül fájdalmas ebben, hogy ő most sokkal kevesebb időt tud velünk tölteni, de nagyon támogatjuk mindenben, és szívből örülünk az eredményeinek.

Trokán Nóra

Trokán Nóra volt talán a legbeszédesebb, többször megnevettette a jelenlévőket. A sok vicces vagy szép élmény mellett azért a színészmesterség nehézségeiről is őszintén meséltek a közönségnek, beleértve például a rendezők elvárásait.

A közönség alig lát be a színfalak mögé. Valóban ilyen nehéz mesterség a színészet?

Nem ez a lényeg. Egy olyan jól sikerült beszélgetésen, mint amilyen ez is volt, nincsenek tabuk. Erre terelődött a társalgás folyama, mi pedig őszintén feltártuk a problémákat is a közönség előtt. Ezek mindennapos dolgok egy színész életében.

A közhiedelem szerint a színésznők mindig rivalizálnak egymással. Önök viszont barátnőkként érkeztek ide. Létezik színészek közötti igaz barátság?

Hát persze! Ahogy a mellékelt ábra is mutatja. A mi hármasunk nagyon erős hármas. Ez akkor is így lenne, ha mással foglalkoznánk mindhárman, annyira egyforma a személyiségünk, a humorunk, és még sok minden közös van bennünk.

Örült, amikor megtudta, hogy barátnőjét választották Európa legjobb színésznőjének?

Abszolút! Szandrát a testvéremhez tudnám hasonlítani, aki szintén színésznő. Ugyanúgy örülök mindkettőjük sikereinek. Csodálatos, hogy most őt választották, és nagyon örülök annak, hogy ennyire közel van hozzám, hogy megszorongathatom, és büszke lehetek rá.

Egyik emlékezetes alakítása a Kossuthkifli című televíziós sorozathoz kapcsolódik. Szerette ezt a szerepet?

Imádtam, két évszázaddal ezelőtti nyelvezettel kellett kommunikálnunk, de valahogy ez nekem egész könnyen ment. Nagyon büszke vagyok erre a munkára.

Milyen kötődései vannak Újbudához?

Én újbudai lány vagyok. Őrmezőn nőttem fel, a Móriczra jártam gimibe, és most is itt élek. Nem is szeretnék elköltözni innen. Ha lesz rá lehetőségem, akkor szívesebben laknék a város szélén, ahol zöldebb és nyugodtabb a környezet, de más kerületek vagy a pesti oldal egyáltalán nem vonzanak.

D

Dabis Balázs Silvius