Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Eszközberuházás a Szent Kristóf Szakrendelőben

Újbuda   |   2019, október 2 - 08:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Egészséges Budapest Program keretéből 111,3 millió forint értékben vehetett diagnosztikai és terápiás eszközöket az újbudai Szent KristófSzakrendelő gyermekegészségügyi központja - mondta Hoffmann Tamás polgármester kedden, az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Mint fogalmazott, Újbuda maximálisan a nyertese a kormányzati, önkormányzati fejlesztéseknek, hiszen a kerületben kap új helyet a Sportkórház, fejlesztik a Szent Imre Kórházat, a kerület határában épül meg az új centrumkórház és egy volt iskolaépületben kap a mainál nagyobb épületet a gyermekegészségügyi központ.
A kerületvezető beszélt a városrész korábbi fejlesztéseiről is. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a védőnőket új informatikai szoftver segíti, digitális röntgent kapott a tüdőgondozó, a sebészeten egy ambuláns műtőt alakítottak ki, létrejött az újbudai alapellátási központ és háziorvosi praxisközösség, és megépült a gazdagréti védőnői szolgálat új épülete.
A Fehérvári úti szakrendelővel telekszomszédos egykori iskolaépületben létrejövő gyermekegészségügyi központról elmondta, a beruházásra 1,8 milliárd forint kormányzati forrást kapott az önkormányzat, amelyet 475 millió forinttal egészítettek. Az épület belső szerkezeti kialakítása elkezdődött, az építkezés első üteme februárra befejeződik - tette hozzá.
Tóvizi Attila, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese az Egészséges Budapest Program kapcsán elmondta, a 2017-től 2026-ig tartó program alatt 700 milliárd forintot szán a kormány a közép-magyarországi régió és Budapest egészségügyi ellátásának átalakítására. A beruházások, fejlesztések során négy centrumkórház, tizenegy országos intézet, tizenhárom társkórház és 32 szakrendelő újul meg a következő években. Úgy fogalmazott, a sajtóhírekkel ellentétben a fejlesztési program "töretlenül halad előre", több kórház esetében ezekben a hónapokban a tervezési eljárások eredményeit is kihirdetik. "Idén egy új korszak kezdődött az EBP történetében; az orvosszakmai előkészítést követően most a gyors és hatékony megvalósításra összpontosítanak" - emelte ki Tóvizi Attila. Kitért arra, hogy az EBP-re a kormány 2017-ben 40 milliárd, 2018-ban 30 milliárd, idén pedig 41,9 milliárd forintot fordított. " Hozzátette, azon fognak dolgozni, hogy a fejlesztéseket határidőn belül, magas minőségben adják át. Kóti Tamás, a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója elmondta, az új eszközök nagyban megkönnyítik a kerületben élő gyermekek ellátását, a megvásárolt harminchat orvosi eszközt már használják az orvosok a gyermekszemészeten, a fül-orr-gégészeten, a kardiológián, az urológián és a mozgásszervi részlegen. Jelezte, sikeresen pályáztak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél új szakellátási kapacitások befogadására, így már a teljes gyermek-szakellátás elérhető a Szent Kristóf Szakrendelőben. Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormány célja az emberek mielőbbi gyógyulása, egészségben tartása. Mint mondta, a kormányzat szándéka megjelenik abban is, hogy odafigyel az egészségügyben dolgozók megbecsültségére, bérezésére. Mint mondta, az egészség megőrzésében azonban nagy felelősség hárul az egyénre is, az egészséges életmód és a testmozgás ehhez elengedhetetlen.

MTI