Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 7. szerda, Róbert

Érettségi: matematika

Újbuda   |   2018, május 8 - 14:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Országszerte csaknem 74 ezer diák tett írásbeli matematika érettségi vizsgát.

Az Oktatási Hivatal keddi tájékoztatása szerint matematikából középszinten 1 256 helyszínen 71 086 vizsgázó, emelt szinten 86 helyszínen 3 285 vizsgázó tett érettségi vizsgát. Középszinten 1 836 vizsgázó angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten 49 vizsgázó angol, francia, német és spanyol nyelven vizsgázott.
A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tartott. A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldotta meg. Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmazott, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni.
A II. feladatlap két részre oszlott: a II. A rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A II. B rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kellett megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.
A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces volt. Az írásbeli két részből állt: az I. részfeladatsor négy feladatból állt, a feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból állt. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kellett kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.
Vizsgázónként megengedett segédeszközök (közép- és emelt szinten is) volt a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amelyekről a vizsgázó gondoskodik. Ezeket az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhették.
Az érettségi dolgozatok javítása és értékelés központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

MTI