Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. kedd, Helga

Energia ársapka bevezetését javasolja az önkormányzati szövetség

Újbuda   |   2022, szeptember 16 - 10:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

A településeket, kerületeket fenyegető rezsikatasztrófa megelőzésére, kezelésére tett javaslatait sajtótájékoztatón jelentette be a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ).

A MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere Gémesi György elmondta, az önkormányzatok legnagyobb gondja most a rezsinövelés okozta csőd, vagy csődközeli helyzet megoldása, hiszen vannak olyan települések, ahol a szolgáltató 15-16-szoros áron biztosítana energiát. A települési szektor teljesen kiszolgáltatva érzi magát, mert az önkormányzatok éppen a télire való energia beszerzés idején az elszabadult árak miatt nem kapnak ajánlatot a pályázatokra, közbeszerzésekre – fogalmazott az elnök. Úgy véli, a december 31-ig kihasználható kiskapu, mely szerint az önkormányzatok védett kategóriába kerülhetnek, és így közvetlenül az államtól vásárolhatnak napi áron energiát az államtól, nem oldja meg a problémát, hiszen ez is 7-8-szoros árat jelenthet.


A Magyar Önkormányzatok szövetsége két dolgot javasol a kormánynak. A fűtési szezon kezdete előtt hívjanak össze egy nemzeti energia csúcsot, ahol az önkormányzatok, a kormány, a szolgáltatók és szakemberek együtt keresik meg a túlélés lehetőségeit az idei télre, és nem a sajtóban üzengetnek egymásnak. A MÖSZ emellett 2023. március, vagy április 15-ig energia ársapka bevezetését is javasolja a települések számára, hogy azok biztonságosan tovább működtethessék intézményeiket ( bölcsődét, óvodát, szociális, és egészségügyi intézményeket). 10 millió embernek szolgáltatunk,az emberek biztonsága, életük stabilitása ugyanúgy elvárható tőlünk is – tette hozzá.


Karácsony Gergely, a MÖSZ társelnöke szerint az energiaügyben érintett szereplőknek osztozniuk kell a problémákon, ehhez azonban egy asztalhoz kell ülni. Ezzel az a céljuk, hogy továbbra is biztosíthassák a közszolgáltatásokat. Karácsony hangsúlyozta, mindebből az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket. Az ársapkára a teljesen kiszámíthatatlanná vált energiapiaci működés miatt van szükség, amely szerinte egy időre visszahozhatja a stabilitást a szektorban, és megkönnyítené az önkormányzatok éves szerződéskötését. - Mi közpénzből dolgozunk, nem akarjuk odaadni az energiaszektor spekulánsainak a települések pénzét – jelentette ki a főpolgármester, majd hozzátette, most kell befektetni igazán megújuló energiába, ha már ezt a kormány nem tette meg az elmúlt évtizedben, mert biztosan megtérül. A főpolgármester tervei szerint 2030-ra a fővárosi cégek csak olyan energiát fognak használni, amit maguk termelnek meg.


A kistelepülések az eddigi rezsiárakat sem tudták mindig kifizetni – jelentette ki Eszes Béla Jánoshida polgármestere. Jánoshidán például már csak az óvodában mernek gázzal fűteni, az idősek nappali ellátását pedig a művelődési házba kell költöztetni, ahol olcsóbban megoldható a fűtés. Hozzátette, az elmúlt hetekben rengetegen keresik meg őket, mert nem tudnak megküzdeni az emelkedő árakkal, segítséget pedig az önkormányzattól várnak. A polgármester arról is beszélt, hogy a vidéken élő alacsony jövedelműek és az átlagosan 100 ezer forintból élő nyugdíjasok annyian jelentkeztek a szociális tűzifa programra, hogy már most nem biztos, hogy elég lesz a rendelkezésre álló mennyiség.


Hogy mekkora bajba kerültek az önkormányzatok az elmúlt hetekben az energiaárak elszállása miatt, jól mutatja, hogy a településvezetők napról napra teszik közzé az intézmények bezárásáról, összevonásáról szóló híreket.

(T.D.)