Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Emléktáblát avattak Karinthy Gábor tiszteletére

Újbuda   |   2016, november 16 - 11:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Felavatták Karinthy Gábor költő domborműves emléktábláját a Karinthy Frigyes úton. Az önkormányzat képviselő-testülete még nyárom hagyta jóvá - a család és a barátok kérésére - azt a javaslatot, hogy a tragikus sorsú művésznek Czinder Antal szobrász alkotása állítson emléket. A kerület költségvetéséből mintegy félmillió forintot különítettek el erre a célra.

Karinthy Gábor költő (1914–1974) Karinthy Frigyes első házasságából született fia, a nyugatos nemzedék tagja, nagy költő volt. Lehetett volna még sokkal nagyobb – mondjuk akár érettségi tétel –, ha nem vonul ki a világból idejekorán, ha nem fordul magába, és hallgat el örökre – mondta Hoffmann Tamás polgármester a tábla avatásakor.
Karinthy Gábor nem kért a versenyből, senkit sem akart legyőzni, senki fölé nem akart kerekedni, csak hagyják őt békén – nyilasok, lélekbúvárok, értetlenkedő, kegyetlenül tréfálkozó barátok, mindenki. Ő mindössze egy kis, sárga szobára vágyott színes poharakkal, ahol szerényen meghúzódhat, álmodozhat, verselhet kedvére. Más dolga neki nem is volt e világon. Mire mindez meglett, a költő benne örökre elhallgatott. Karinthy Gábor élete valós és fiktív elemekből szőtt történetét Karinthy Márton Ördöggörcs – Utazás Karinthyába című könyve is elbeszéli.
Benedek István Aranyketrecében Karinthy Gábort a „fájdalomhercegként” örökíti meg, leghíresebb kötete is az „Én, a fájdalomherceg” címet viseli. „Bánat” című verses gyűjteménye szintén melankolikus, szomorú hangulatot áraszt.

T. K.