Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Emlékezés az aradi vértanúkra

Újbuda   |   2019, október 4 - 17:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata és a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megemlékezést és koszorúzást tartott október 4-én a Petőfi Sándor laktanyában az aradi vértanúk és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére.

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848–49-es szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig gróf Batthyány Lajost, a független Magyarország első miniszterelnökét. A vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésen a kerület vezetői, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és az Újbudai Rendőrkapitányság elöljárói mellett részt vettek Schweidel József honvédtábornok leszármazottai, Kirtsch Annamária és Szabóné Kircsfalusi Katalin is.

– Ezek a hősök nagyon sokat tettek a magyar nemzetért, munkájukat, életüket adták a függetlenségért. Katonák voltak, és azt a forradalmat szolgálták, amelynek köszönhetően a nemzetünk, a nyelvünk, a hazánk ma is létezhet – mondta Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere. Rámutatott: fontos, hogy emléküket megőrizzük, és a fiatalok mindenkor emlékezzenek rájuk.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője kiemelte, hogy 1848–49 hősei olyan elhivatottsággal és hazaszeretettel álltak ki az országért, aminek jelentős üzenete van. – Olyan belső hajtóerő volt bennük, ami nélkül nem tudtak volna a végsőkig harcolni, kiállni a hazáért, ez pedig a belülről jövő hazaszeretet – hangsúlyozta a képviselő.

A Farkasréti Általános Iskola ünnepi műsora után az emlékezők elhelyezték koszorúikat Schweidel József és Lahner György aradi vértanúk szobránál.

(Újbuda)