Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. kedd, Helga

Emlékezés a holokausztra

Újbuda   |   2021, február 11 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az auschwitzi haláltábort 1945. január 27-én szabadították fel a szovjet csapatok, már csak alig néhány ezer túlélőt találva. Auschwitzban legalább 1 500 000 embert öltek meg, és ez a legnagyobb magyar temető, mintegy 400 000 meggyilkolt magyar állampolgár távoli nyughelye.

A tábor felszabadításának az évfordulóján emlékezik meg a világ a holokausztról. A tömeggyilkosságokról, valamint arról, hogyan vezetett odáig a gyűlölködés politikája.

Az újbudai megemlékezésen László Imre polgármester a száz esztendeje született Szenes Hanna (Szenes Anikó) alakját idézte fel, aki a Bartók Béla úton lévő Hadik laktanyában raboskodott egy ideig, mielőtt kivégezték volna.

Szenes Hanna élete és halála cáfolata annak a tettesekkel rokonszenvező, önfelmentő állításnak, hogy „a zsidók, mint a birkák, vonultak maguk is a vágóhídra”.

Szenes Anikó édesapja a sikeres színpadi szerző, Szenes Béla volt. A tehetséges Anikó kitűnően érettségizett, ám a Horthy-korszak antiszemita kurzusa idején esélye sem maradt arra, hogy továbbtanuljon, emberi életet éljen. Kivándorolt az akkori Palesztinába. A háború alatt az angol hadsereg tisztje lett, és vállalta, hogy Magyarországon ejtőernyővel bevetve próbál segíteni a halálra ítélt zsidóknak. Árulás miatt nem sokkal földet érése után elfogták, s bár hadifogolynak számított – így a genfi konvenció védte –, a horthysta államhatalom ezzel mit sem törődve megkínozta, majd alig két hónappal Budapest felszabadulása előtt kivégezte.

Édesanyja már csak a vezérkari főnökség elhárító részlegénél, a budapesti Hadik laktanyában találkozhatott vele, ahol szembesítették őket. A magyar kémelhárítók azt remélték, hogy így árulásra bírhatják Anikót. Csalódniuk kellett. A katonai nyomozók – szokásukhoz híven – rendkívül brutálisan bántak a fiatal lánnyal is. Arca a veréstől kék-zöld foltokkal volt tele, elöl hiányzott a foga.

Szenes Anikó tehetséges költőnek indult. A Hadik laktanya cellájában írta utolsó versét, amely néhány búcsúsor kíséretében, csak hónapokkal később, már kivégzése után került elő a Conti utcai katonai börtönből visszaadott ruhái zsebéből. Mindkét írását édesanyja találta meg.

„Egy – kettő – három ...

nyolc a hossza,

Két lépéssel mérem a szélet...

Kérdőjelként lebeg az Élet.

Egy – kettő – három …

tán egy hét is,

Vagy a hó vég még itt talál,

De fejem felett a Halál.

Huszonhárom lennék

most júliusban …

Merész játékban számra tettem,

De kocka perdült. – Veszítettem.”

Budapest, 1944. június 20.

A ruha zsebéből a vers mellett, dátum nélkül, néhány búcsúsor is előkerült:

„Drága Édesanyám, nem tudok mit mondani – csak kettőt. Millió köszönet. Bocsáss meg, ha lehet. Te tudod nagyon, miért nem kellenek szavak. Végtelen szeretettel.

Lányod.”

Január 27-én, a holokauszt emléknapján őt és a többi áldozatot is idézve került a zsidó szokás szerinti emlékező kis kavics a Hadik laktanya falához.


D. J.