Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. vasárnap, Ferenc

Emlékérme Eötvös Loránd tiszteletére

Újbuda   |   2019, április 8 - 14:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki Eötvös Loránd világhírű magyar tudós halálának 100. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az emlékpénzeket Szanyi Borbála tervezte.

Eötvös Loránd halálának centenáriumán az MNB 10 000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki. Ezek elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékpénzeket Szanyi Borbála szobrászművész tervezte. Az előoldal központi motívuma, az ELTE Eötvös József Collegium épülete Eötvös életművének pedagógusi aspektusára utal.

A Collegium Eötvös Loránd kezdeményezésére miniszteri hivatali ideje alatt, 1895-ben jött létre magas színvonalú bentlakásos tanárképző intézményként. A korabeli Magyarországon egyedülálló intézmény nevét az alapító apja, a magyar közoktatási reform kezdeményezője, Eötvös József után kapta. A történelmi emlékhelynek nyilvánított épület ma is a magyar tanár- és tudósképzés fontos szellemi műhelye.

A tematikai oldal a tudós feltalálót mutatja be. Eötvös Loránd dekoratív stílusú portréját egy 1891-92-es datálású fotó ihlette, hátterében a gravitációs vonzás térbeli változásának négy jellemző mennyiségét leíró képletsor látható Eötvös kézírásával. Ezek mérését találmánya, az Eötvös-féle torziós inga teszi lehetővé.

Az emlékérmék különlegessége, hogy sűrűn recézett peremükön az Eötvös Collegium ma használt jelmondata, a „SZABADON SZOLGÁL A SZELLEM” szélfelirat fut körbe.

Az ezüst emlékpénzből tükörfényes kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes kivitelben 5000-5000 darab készíthető. Az ezüst emlékérme három hónapig, míg a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt.-től.

Fotó: mta.hu