Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Emelkedtek az ingatlanárak

Újbuda   |   2015, március 24 - 16:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Otthontérkép elkészítette a legfrissebb, 2014-es lakásárakra vonatkozó térképeket és statisztikákat. Az országos átlagban mélypontnak számító 2013-as árak után, 2014 az emelkedés éve volt, de nem mindenhol. Újbudán az átlagos értékesítési ár 265 ezer forint négyzetméterenként.

2014-ben trendfordulóhoz ért a lakáspiac, az adóhivatal adatai szerint országos átlagban 1,7 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak. A növekedés a fővárosban itt-ott és pár nagyvárosban 10 százalék fölötti volt, de ahol pangott a piac, ott 15 százalékos áresés is előfordult.

Az országos adatokhoz képest Budapesten minden kerületben egyöntetűen növekedtek az átlagos értékesítési négyzetméterárak 2014-ben, összességében 0,8 százalékkal, és egyes kerületekben már a 2012. évi értékeket is meghaladták. A legnagyobb értéknövekedést a XVI. kerület érte el 4,6 százalékkal, a legalacsonyabbat pedig a X. kerület 0,5 százalékkal.

A kerületek átlagár szerinti sorrendjében egy-két átrendeződésen kívül nagyobb változás nem történt az elmúlt 2 évben. A legdrágább V. kerületben egy négyzetméter lakás közel 2,4-szer került többe 2014-ben, mint a legolcsóbb XXI. kerületben.

A 10 legdrágább budapesti városrészből a II. kerület hét helyet foglal el, melynek az az oka, hogy ezekben a lakosság- és lakásszámban is kisebb városrészekben kevesebb adásvétel zajlik és ezek a tranzakciók jellemzően értékes, prémium ingatlanokkal kapcsolatosak, amelyek az átlagárat kimondottan felfelé húzzák. Ha azonban csak azokat a városrészeket vizsgáljuk, ahol az elmúlt évben legalább 100 adásvételi tranzakció történt (ami feltételezi, hogy hosszabb távon is inkább pörgő, nagyszámú adásvételt bonyolító városrészekről van szó), akkor a legdrágább 10-es listára az V. kerületi Lipótváros és Belváros, az I. kerületi Krisztinaváros és Viziváros, valamint a VI. kerületi Belső-Terézváros is felkerül.

Budapesten a X. kerületi Keresztúridűlő lett a legolcsóbb városrész 2014-ben, de a legolcsóbb budapesti területek listáját továbbra is szinte csak a X. (Kőbánya), a XXI. (Csepel), és a XXIII. (Soroksár) kerületek városrészei váltogatják. Újbudán, ahol jelenleg 1362 ingatlan vár eladásra, átlagosan 265 ezer forint az értékesítési ár, Budafok-Tétényben pedig 179 ezer forint.

Index/Újbuda