Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Emelkedik a korhatár, kevesebb a nyugdíjas

Újbuda   |   2014, szeptember 10 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megállt a nyugdíjasok számának növekedése, sőt az első félévben némi csökkenés is bekövetkezett – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság friss adataiból. A nyugdíjasok számának csökkenése nem meglepő a szigorodó korhatárszabályok ismeretében - írja a Napi.hu.

Már az első negyedben magállt a nyugdíjasok számának növekedése, de a csökkenés a második negyedben lett teljesen nyilvánvaló. A csökkenés oka, hogy januárban megkezdődött a nyugdíjkorhatár emelése a jelenlegi 62 évről fokozatosan 65 évre. A nyugdíjkorhatár évenként hat hónappal emelkedik, így 2014. január elseje előtt még 62 év volt a korhatár, január elsejétől viszont 62,5 év - így hat hónapra lecsökkent a nyugdíjba vonulók száma

A nyugdíjasok tábora tavaly elérte a kétmilliós létszámot, ami a magyar társadalom 20 százaléka. A hosszútávú - 2060-ig tartó - demográfiai becslések szerint az öregségi nyugdíjasok létszáma a következő években kétmillió alá csökkenhet, ám 2020-ra újra kétmillióra nőhet, így a társadalom fokozatos elöregedésével, a csökkenő születésszámmal a nyugdíjasok aránya a magyar társdalomban 2020-ra 20,6 százalékra, 2030-ra 23 százalékra emelkedik.

Az első félévben a nyugdíjasok táborán belül szinten minden soron csökkent a létszám, a kivétel a női korkedvezményt igénybe vevők csoportja, hol folytatódott a növekedés. Csökkent viszont a korhatár alatti volt fegyveres testületi dolgozók létszáma, már csak 6808 olyan egykori katona, rendőr van, aki teljes jogú nyugdíjat kap, de még nem érte el a nyugdíjkorhatárt. Lassan csökkennek a rokkant ellátások is, ám még mindig 412 ezer ilyen járandóságot folyóst a tb.

A lassú fogyás (fél év alatt hétezer fő) inkább arra utal, hogy ez a csoport inkább "beleöregedik" a nyugdíjrendszerbe, így a korhatár elérésével rokkant ellátásuk teljes jogú öregségi nyugdíjjá alakul, vagyis nem a sikeres rehabilitációról szólnak ezek a számok. Rokkantnyugdíjasnak lenni korántsem nagy öröm, hisz míg az átlagos öregségi nyugdíj havi 116 ezer forint, addig a rokkant ellátás havi átlagos összege alig 66,5 ezer forint, miközben tavaly például a létminimum egy főre 87,5 ezer forint volt.
rokkantnyugdíjas, rokkantnyugdíj,
Az átlagnyugdíj összege 116 ezer forint, ami 2,6 százalékkal magasabb a 2013. decemberi adathoz képest. Az átlagnyugdíjból a volt fegyveres testületek nyugdíjasai emelkednek ki - ők havi 205,3 ezer forintot kapnak.

Napi.hu