Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Ellenőrzik a hajléktalanokat

Újbuda   |   2022, augusztus 16 - 16:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata közterületi akciósorozatot indított rendőrök, közterület-felügyelők, az FKF és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak részvételével. A hajléktalanokkal kapcsolatos lakossági panaszokra reagáló ellenőrzések a köztisztaságot és a közrendet érintő problémákat hivatottak felszámolni.

A Törőcsik Mari parkban italozó asztaltársaság igazoltatásával kezdődött a hajléktalanok ellenőrzése, a csapat tovább is állt a fedél nélküliek másik sűrűn látogatott tartózkodási helyére, a Fehérvári úti vásárcsarnok környékére. A listán szereplő helyszínek között a Móricz Zsigmond körteret, a Hamzsabégi sétányt, a Függetlenségi parkot és a Nagyszeben teret is ellenőrzik a hivatalos szervek. Újbuda Önkormányzata azért indított közterületi akciósorozatot, mert a XI. kerület frekventált pontjairól egyre több bejelentés érkezik arról, hogy a lakókat zavarja a hajléktalanok viselkedése, valamint a nyomukban fellépő köztisztasági, közegészségügyi gondok.
– Az ellenőrzésekkel szeretnénk a lakosság biztonságérzetét növelni, felszámolni, illetve megelőzni a hajléktalanokkal kapcsolatos problémákat – mondta Németh Attila, az önkormányzat közterület-felügyelője. Önmagában a közterületen tartózkodást nem tiltja a törvény, csak az életvitelszerű jelenlétet, de a hivatalos közegek a közterületi alkoholfogyasztás miatt felelősségre vonhatják az érintetteket. Ez szabálysértés, ami helyszíni bírsággal szankcionálható. Mivel azonban egy fedél nélküli ritkán fizetőképes, továbbgördül az ügymenet: a rendőrség feljelentést tesz, ami szerintük elrettentő erejű lehet. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai az intézkedés során tájékoztatást adnak a szállóra vonulás lehetőségeiről, az FKF pedig megtisztítja az adott környéket az eldobált szeméttől.
Az önkormányzat munkatársa szerint azért is fontos betartatni az alkoholfogyasztás tilalmát, mert így a rendbontás is megelőzhető. – Ha a hajléktalanok alkoholt isznak az utcán, hamar lerészegednek és garázda magatartást folytatnak, ekkor pedig már életvitelszerűen használják a közterületet – indokolta az intézkedéseket Németh Attila.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.