Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Elkészülhet a közhiteles címregiszter

Újbuda   |   2014, július 4 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

A közhiteles címregiszter kialakításához szükséges törvényi változtatásokról döntött pénteken az Országgyűlés.

Megváltozik a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény, hogy elő lehessen készíteni a közhiteles címregiszter kialakítását.
Az első lépés a jelenleg kezelt címállomány előzetes felmérése, illetve felülvizsgálata, helyi szinten. A jogszabály ennek érdekében előírja a jegyzőknek, hogy ellenőrizzék az adatok pontosságát, a címek valódiságát, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás központi szerve, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal (KEKKH) által elkészített elektronikus adatállomány segítségével. Az ellenőrzés eredményéről november 15-ig a címjegyzék visszaküldésével kell tájékoztatni a KEKKH-t. A címregiszter feltöltése ezen az adatbázison alapul majd.

Az Államreform Operatív Program (ÁROP) keretében futó projekt végrehajtására 950 millió forint áll rendelkezésre. A költségek 85 százalékát uniós, 15 százalékát pedig nemzeti forrásból finanszírozzák. A munka során több mint 5 millió címadat karbantartását kell elvégezni, ezután jöhet létre a közhiteles címregiszter. 

Magyarországon most több mint 7,5 millió telek és kilencmillió ingatlan van, a lakások száma pedig meghaladja a négymilliót.

MTI