Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Elindultak a kerületi állásiroda képzései

Újbuda   |   2014, szeptember 11 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbuda Prizma Állásközvetítő Iroda idén szeptembertől újraindítja nyelvi és számítástechnikai képzéseit. Az újbudai állásiroda két éve hirdette meg először a felzárkóztató informatikai és angol alapképzéseit munkakeresők részére, hogy a jelentkezők e két, ma már elengedhetetlen készséggel növelhessék elhelyezkedési esélyeiket. Idén németoktatással is bővült a központ kínálata.

2012 óta a nyolcadik angoltanfolyam indult el az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. Hamzsabégi úti telephelyén. Az iskolai tanévkezdéssel egyszerre indult két hónapos alapszintű nyelvi képzésre idén is annyian jelentkeztek, hogy az első tanórán alig tudták leültetni a jelentkezőket. – Állásirodánk kezdeményezése kivételesnek számít, hiszen kevés az olyan munkaügyi központ vagy közvetítő, amely saját álláskeresőinek nyújt térítésmentes képzéseket – mondta Lőrincz Gergely, a többségében megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Újbuda Prizma Kft. ügyvezetője. Úgy véli, a tanfolyamon nemcsak a résztvevők nyelvtudása fejlődik, de mikroközösségek is alakulnak, melyek a kurzus után is segítik egymást. – Alapvetően kerületi álláskeresők vesznek részt a képzéseken, de mivel sokan jelentkeznek olyanok, akik egyszerűen csak magányosak, közösségbe vágynak, nekik is lehetőséget biztosítunk – tette hozzá Vincze Ágnes, az Újbuda Prizma Állásiroda kirendeltségvezetője.

A Baranyai utcai irodában nem csupán az állásközvetítés térítésmentes, hanem azok a szolgáltatások is, amelyek a munkaadók és munkavállalók sikeres egymásra találását segítik. Az álláskeresők tanácsot kaphatnak az önéletrajz és a motivációs levél elkészítéséhez, valamint munkajogi kérdésekben is segítséget nyújtanak nekik. Hoffmann Tamás polgármester az első angolórán elmondta, a 2012 óta folyó nyelvi tanfolyamokon több mint 400 ember vett részt, de hasonlóan sikeres az ezzel egy időben indult informatikai képzés, újdonságként pedig idén németül is lehet tanulni. – A munkaerőpiacon nagy igény van rá, hogy a munkavállalók legalább alapszintű nyelvi és informatikai kompetenciával rendelkezzenek. Ennek hiánya pedig jelentősen megnehezíti az álláshoz jutást – mondta a kerület vezetője.

A Prizma igazgatója kérdésünkre elmondta, mivel a képzés ideje rövid, azon dolgoznak, hogy a jövőben a tanfolyamot végzettek továbbléphessenek egy magasabb szintű kurzusra. A résztvevők két hónap alatt heti egy alkalommal 10–12 fős csoportokban végezhetik el az alapképzést. Az angolórákat hétfőnként 10–12 óra között tartják, a némettanfolyam szerdánként van ugyanebben az időben, az informatika képzés pedig 9–11 óra között lesz a Polgármesteri Hivatal épületében.

T.D. - ÚjbudaTV