Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Elhunyt Bradányi Iván

Újbuda   |   2022, május 2 - 12:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Távozott közülünk Bradányi Iván, Újbuda díszpolgára, legendás dalszövegíró. A fél világot bejárta, a szövegeit pedig ma is egy egész ország fújja. Olyan dalokat szerzett, mint az Édes kisfiam, a Pedro kocsmája, vagy az Ének az esőben.

Közreműködött többek között Tolnai Klári, Cserháti Zsuzsa, Ruttkai Éva, Darvas Iván és Latinovits Zoltán karrierjében, de írt dalt a Záray-Vámosi duónak és Korda Györgynek is. 1949-ben lépte át először a Magyar Rádió kapuját. Az 1956-os forradalom után Ausztriában tolmácsként is dolgozott. Az ember, aki szavakba öltözteti a dallamokat – mondták róla azok a sztárok, akikkel hosszú pályafutása alatt együtt alkotott. Évekig élt Barcelonában, lakott Olaszországban, Franciaországban és Angliában, az otthona azonban haláláig a XI. kerület maradt. Általános meglepetésre 1973-ban hazatért Magyarországra. Mindig író szerettem volna lenni – vallotta egy 2011-es interjúban. Több volt, mint író. Egy fáradhatatlan világpolgár, aki nem pusztán a szavaival, de tetteivel is képes volt hatni a világra. Bradányi Iván kilencvenkét éves volt.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.