Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 18. kedd, Arnold, Levente

ELEVEN tavasz - Rendelj novellát az asztalodhoz!

Újbuda   |   2016, május 5 - 11:52Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén május 6–8. között a Bartók Béla Boulevard (BBB) ad otthont az ELEVEN Tavasz kulturális és dizájnfesztiválnak, amelyre a szervezők ez évben Portugáliát hívták meg vendégül.

A rendezvényt három évvel ezelőtt azzal a nemes céllal hozták létre, hogy a mai kornak megfelelően újraélesszék és felpezsdítsék a környék – ahol egykor Lechner Ödön, Csontváry Koztka Tivadar, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Csonka János és Zipernowsky Károly alkotott – kulturális és társasági életét.

Néhány programelem, amire érdemes figyelni: Rendelj novellát az asztalodhoz!, buszmegállómese, parafa-kiállítás, csemperehabilitáció, dizájnaukció, 1 művész 1 porta. A dizájnvásár mellett filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal, koncertekkel és portugál gasztronómiai ínyencségekkel várják a látogatókat a Gellért tértől a Gárdonyi téren át egészen a Feneketlen-tóig. Nemcsak előadást hallgathatunk a portugál gasztronómiáról, de lesz piac, borkóstoló, sőt, borvacsora is

Bevezető programként virágba borul a Bartók Béla út. A Fogadj örökbe egy kiskertet! című kreatív alkotói pályázat részeként diákcsapatok készítenek miniatűr kerteket, hogy megtöltsék élettel az utcát, annak szellemiségét is tükrözve ezzel. A „virágoskertek” folyamatosan készülnek és kerülnek ki az örökbefogadó porták elé. A legjobb alkotásokat május 7-én díjazza a zsűri, amely leginkább az egyedi megoldásokat és a jól felismerhető inspirációs elemeket értékeli majd.

Dizájnkiállítást, majd a formabontó tárgyakból aukciót is szerveznek Buda kulturális és szellemi központjában az ELEVEN Tavasz program keretében. Az összművészeti fesztiválon 11 neves művész vállalkozik arra, hogy a Bartók Béla Boulevard valamennyi „portáját” annak szellemiségéhez, hangulatához igazodva feldobja. Nemzetközileg elismert képző- és iparművészek kapnak lehetőséget alkotásra az 1 Művész 1 Porta projektben, az ELEVEN Tavasz összművészeti fesztiválon. A rendezvény előtt a 11 felkért alkotó, azaz Csurka Eszter, Dömsödi Levente, Horváth Lóczi Judit, Karácsonyi László, Kárpáti Róbert, Korcsmár Eszter, Márián Gábor, Rácz Dániel, Szabó Csaba, Verebics Ágnes és Vági Flóra arra vállalkozik, hogy az artKRAFT által felajánlott izgalmas tárgyakból olyan alkotást hozzon létre, amely a projektben részt vevő Bartók Béla úti helyek hangulatához, szellemiségéhez igazodik. Az elkészült kreációkat a BBB kiválasztott tereiben már az ELEVEN hétvégét megelőzően megcsodálhatja a közönség, az esemény nyitónapján, május 7-én pedig licitálni is lehet a munkákra. Az aukciónak és a hozzákapcsolódó tárlatvezetésnek a Gellért Hotel ad otthont. A befolyt összeget jótékony célra, a kerületben működő, eltérő fejlődésű csecsemők, kisgyermekek és családjaik komplex ellátását végző Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítványnak ajánlják fel a szervezők.

MINIdesignMarket - Gyermekdizájnvásár

A B32 Galéria és Kultúrtér kicsiknek és szüleiknek szóló tematikával kapcsolódik a programsorozathoz. Május 7-én a IV. Mini Design Marketen a gyerekeké a főszerep a B32-ben. Az immár hagyományos, ingyenes vásáron dizájner ruhák, ékszerek, játékok és lakberendezési tárgyak, valamint izgalmas workshopok és gyermekműsorok várják a családokat. A 11 és 19 óra között tartó vásáron 18 magyar dizájner igényes, bababarát munkáiból kaphatnak válogatást az érdeklődők. Kézzel varrott mokaszinok, természetes anyagokból készült ruhák, a kicsik érzékszerveire ható játékok, alvópárnák, matricák, színezők és közös léghajókészítés várja a Kultúrtér látogatóit.

A gyermekdizájnvásár programjában 11 és 17 óra között a kicsik és nagyok workshopokon is kipróbálhatják magukat: Irma és Emil világában rajzokból készíthetnek apró játéktárgyakat, noteszeket az érdeklődők, Horváth Ágnes képzőművésszel plexi ékszereket gyárthatnak a családok, az EcoChoice közreműködésével saját, személyre szabott ökofüzeteket állíthatnak össze a gyerekek, vagy részt vehetnek az ART HEKK fahal-workshopján is. 14 órától a Fele Királyság zenekar mesefőcímdal koncertőrülete várja az érdeklődőket.

Az eseményen való részvétel egész nap ingyenes.