Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. szombat, Emil, Csanád

Életre kelnek a kivágott platánok

Újbuda   |   2022, május 13 - 09:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Főkert nemrég átvizsgálta a Bartók Béla út teljes faállományát, miután tavaly júliusban a Móricz Zsigmond körtéren – szélcsendes időben – kidőlt egy nagy platán. Összesen tizenegy olyan fát találtak, amelyet a balesetek elkerülése érdekében ki kellett vágni.

Sokakat elgondolkodtatott, miként lehetne legalább a platánok nyomát megőrizni, organikusan beépíteni a környezetbe a kivágott fák darabjait. Így született meg a Platán-projekt, amely az Insert program támogatásával valósul meg. A projekt eseményei az Eleven Tavasz részeként zajlanak majd, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Rovar- és madárszálló
Az első projektet az Építész Szakkollégium szervezi: a kivágott platánok törzseiből rovar- és madárszállót készítenek egy work­shopon. A farönkök önállóan vagy egymással összekapcsolva, csoportokban állnak majd, a résztvevők csapatai ezekből alakítanak ki egy-egy „hotelt”. A kifúrt apró lyukakban téli álmot biztosító rejtekhelyre lelhetnek a beporzók, a nagyobb vájatokba rejtett nádszálak és faháncsok pedig a táplálékot szolgáltatják, vagy épp a petézésben segítenek majd nekik. A rönkszállókra végül színes tetők kerülnek, amelyek egyedi karaktert adnak a kis lakóházaknak.
A workshop időpontja: május 21. 13.00–15.00
Helyszín: Gárdonyi tér.

Padavatás és piknik
A második projektet a Pálma vezeti: ők az egyik legnagyobb platán törzséből egy padot készítenek a lehető legegyszerűbb eszközökkel, amely így emlékeztethet arra, hogy nemrég még egy élő fa volt ugyanezen az úton. A pad a Vásárhelyi Pál és a Bartók Béla út sarkára kerül – ez eddig is az ott lakók, illetve dolgozók találkozóhelye volt –, és egy piknikkel avatják fel, amelyre mindenkit szeretettel várnak. Előtte az érdeklődők Kövesi Bálint vezetésével végigjárhatják a Platán-projekt helyszíneit, felvilágosítást kaphatnak a projekt hátteréről, a kivágott fák sorsáról.
Időpont: május 21. 13.00–15.00
Helyszín: a Kosztolányi tér és a Feneketlen-tó találkozása

Szatyor- és pólónyomás
A harmadik projekt két programból áll az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány szervezésében. Az első egy nyomatkészítés, Koós Gábor képzőművész vezetésével; a résztvevők az általuk hozott szatyorra és/vagy pólóra nyomhatják rá a platánok törzsének erezetét. A második egy totemworkshop: az érdeklődők az eltávolított fa helyén hagyott karót felhasználva, az Insert szín- és formavilágát visszaadva, festett fakorongokból építik meg a Gárdonyi tér totemét. A mű a közös alkotás stabilitását, tartósságát szimbolizálja, egyszersmind felhívja a figyelmet a sokszínűségben rejlő energiára.
Időpont: május 21. 10.00–16.00
Helyszín: Gárdonyi tér

Bővebb tájékoztatás a programokról és a jelentkezés módjáról az Insert Facebook-oldalán: facebook.com/insertujbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Önvezető autók, robotok és mesterséges intelligencia  

Átadták Magyarország első mesterséges intelligencia tanszékét a Bosch és az ELTE együttműködésében a Lágymányosi Campus Informatikai Karán. A világ első számú autóipari beszállítója által létrehozott tudásbázis az önvezető autózás és az ipari robotika területén végez majd kutató-fejlesztő tevékenységet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.