Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Életet visznek a városba

Újbuda   |   2018, október 19 - 09:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megtöltötték az érdeklődők a Fészek Klubot szeptember 28-án, a NEO Budapest konferencián, amelyen a magyar főváros kulturális és gazdasági potenciáljáról, az urbanisztikáról, valamint a kreatív iparról volt szó.

Ongjerth Dániel, az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány tagja a XI. kerület kulturális életének alakulásáról beszélt a nemzetközi konferencián. Elmondta, hogy a helyi művészek – az önkormányzat segítségével – 2012 óta aktívan bekapcsolódnak Újbuda pezsgésébe. Az alapítvány közvetítőként segít nagyjából 30 művésznek, hogy műteremként, galériaként, kulturális közösségi térként vehessenek igénybe korábban kihasználatlan önkormányzati helyiségeket. Az összesen mintegy 700 négyzetméternyi bérlemény többsége a Bartók Béla út, a Bertalan Lajos utca és a Lágymányosi utca által határolt területen található. – Ebben a projektben rengeteg lehetőség van, az urbanisztikai kutatástól és városmarketingtől kezdve a programszervezésig – fejtette ki Ongjerth Dániel.
Klaus Siebenhaar, a Berlini Freie Universität professzorának kutatási témája a kreatív város. Az Eleven Blokk alapítvány berlini együttműködő partnere, a Stiftung Starke vezetőségi tagja érdeklődésünkre elmondta, jól ismeri a Bartók-negyed projektet, a Bartók Béla Boulevard kedves a szívének. – De vannak még olyan nemzetközi minták, amelyeket szívesen megmutatunk a magyar partnereknek – tette hozzá.
A konferenciára érkezők számos olyan, Berlinben vagy Vilniusban már működő projektet mutattak be, amelyek hasznos példák lehetnek Buda­pestnek. A litván fővárosban például egy régi, elhagyatott gyárépületben kor­társbalett-előadásokat szer­veznek. A tanácskozáson szó esett a Night Mayor Budapest, azaz a Budapest éjszakai polgármestere kezdeményezésről is. Ennek lényege, hogy a pesti bulinegyed szórakozóhelyei egyesületet hoztak létre, amelynek célja a belvárosi éjszakai élet nyugodtabbá tétele és fejlesztése. Hasonló szervezet már közel harminc világvárosban működik sikerrel, köztük Amszterdamban, Bécsben, Londonban, Párizsban, Zürichben és New Yorkban is.


(T. K.)