Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Elég férőhely van az általános iskolákban

Újbuda   |   2018, június 21 - 09:59Nyomtatóbarát változatSend by email

Több helyen volt idén is erős túljelentkezés a kerületi általános és középiskolákban. Az önkormányzat – az állami illetékesekkel együttműködve – bővítési és fejlesztési döntésekre készül.

Szeptemberben 37 első osztályt indítanak a helyi általános iskolákban, összesen 1011 kisdiákkal. Az előző tanévben 39 osztály indult 981 elsőssel. A szülők már tudják, melyik iskolába kísérik majd gyereküket az első tanítási napon, hiszen az intézmények április 27-éig tájékoztatták őket. Helyhiány miatt senkinek sem kell máshová mennie, a lakóhely szerinti körzetes iskolákban mindenki elkezdheti a tanulást.
A középiskolákban is lezárultak a felvételik. Ha valaki még nem jutott be sehová, vagy valamiért változtatni akar, akkor az augusztus 31-éig megtartandó rendkívüli felvételi során kérheti felvételét oda, ahol maradtak betöltetlen férőhelyek – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján.
– Több kerületi középiskolában is túljelentkezés volt, ez mindig így van – mondta Molnár László alpolgármester a Kamaraerdei Ifjúsági Központban megrendezett Pedagógus Est alkalmával. Hozzátette: az önkormányzat a Dél-Budai Tankerületi Központtal együttműködve fejlesztéseket és bővítéseket kezdeményez, mivel egyre többen laknak Újbudán. A beruházások alapvetően a tankerületi központhoz tartoznak, ezeket az állam finanszírozza. Az alpolgármester az Érdi utcai (Farkasréti) Általános Iskolát és a Lágymányos–Szentimreváros területén található intézményeket említette példaként a fejlesztésre megérettek között. – A tervek már készen vannak – tette hozzá.
Az Újbudai József Attila Gimnáziumban a kapacitásoknak megfelelően négy osztály indul szeptemberben: angol, francia és spanyol, nyelvi orientációs, valamint emelt szintű matematika és biológia tagozatokkal.
– A Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban három és félszeres volt a túljelentkezés – mondta el Bánáti István igazgató. Az intézménybe a középfokú intézmények felvételi információs rendszerének (KIFIR) egyeztetett felvételi jegyzéke alapján hatvanan kerülhetnek be a következő tanévtől. A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Újbudai Speciális Szakiskolája is nyilvánosságra hozta már honlapján a 9. előkészítő évfolyam ideiglenes felvételi jegyzékét.

A rendkívüli felvételi eljárás már nem része a KIFIR-nek, de az Oktatási Hivatal segítséget nyújt a kereséshez az általános iskoláknak, a szülőknek és a tanulóknak. A középfokú intézmények által a rendkívüli felvételi eljárásban meghirdetett férőhelyek keresésére szolgáló program is elérhető a honlapon. A rendkívüli felvételi eljárásban való részvétel módját és feltételrendszerét a fogadó középfokú iskola igazgatója határozza meg. Az intézmény vezetőjének pozitív döntését követően iratkozhat be a tanuló a középiskolába.

(Újbuda)