Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

eHivatal: több mint hétszázan igényelték elektronikusan a parkolási engedélyt

Újbuda   |   2016, január 13 - 10:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata november elsején nyitotta meg az Újbuda eHivatal szolgáltatását, melynek segítségével a gépjármű tulajdonosok interneten keresztül is benyújthatják várakozási hozzájárulási kérelmüket. A fővárosban ez az első elektronikus iroda, ahol az ügyfél távolról viheti végig a parkolási ügyintézés teljes folyamatát, és rendezheti online az eljárási díj kifizetését. A január 11-éig benyújtott kérelmek 21 százaléka elektronikusan érkezett a hivatalhoz.

November óta működik az Újbuda eHivatal, melynek tapasztalatai szerint a lakosság könnyen és szívesen használja Újbuda Önkormányzata legújabb szolgáltatását. A jelenleg érvényben lévő ingyenes parkolási engedélyek január 31-én lejárnak, ezért azokat meg kell újítani. A fizetős parkolási zónába tartozó kerületi – lakossági, gazdálkodói, egészségügyi – gépjármű tulajdonosok - az Újbuda eHivatal segítségével - az ehivatal.ujbuda.hu linken keresztül immár elektronikusan is benyújthatják hosszabbítási kérelmüket, új igénylésüket, és bankkártyájuk segítségével rendezhetik az eljárási díjat. Az elektronikus ügyintézés előnye, hogy elkerülhető a hivatali sorban állás és kényelmesen, a nap 24 órájában bármikor benyújtható a kérelem.

A január 11-éig benyújtott igények 21 százaléka - 706 beadvány - elektronikusan érkezett, ez a várható összes igény közel 12 százaléka. A beadások 30 százaléka hétvégén történt, 19,5 százaléka pedig hétköznap hivatali időn túl. Elmondható, hogy az eddig elektronikusan intézett igénylések beadásának közel felét munkaidőn kívül tették, a lakosság szívesen használja a kerület új, elektronikus szolgáltatását. A beadványok 96 százalékát a már meglévő engedélyek hosszabbítása tette ki, 4 százalékuk volt új igénylés.

Az eHivatal, azaz az elektronikus szolgáltatási központ kialakítását az Újbuda SMART 11 Nonprofit Kft. végezte. Újbuda Önkormányzata a jövőben fokozatosan bővíti az elektronikus úton folytatható ügyintézések körét, és reméli, minél többen élnek a gyors és kényelmes lehetőség használatával.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.