Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 17. szerda, Rudolf

Egymilliárd forintot költött Újbuda az oktatási és nevelési intézmények korszerűsítésére

Újbuda   |   2018, február 14 - 14:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

21. századi tantermek, megújult iskolák, óvodák és bölcsődék, valamint korszerű játszóterek mutatják, hogy az elmúlt négy esztendőben mennyire szívén viselte Újbuda Önkormányzata a felnövekvő generáció igényeit.

Egymilliárd forint nem kevés pénz, és pontosan ezért alig felfogható, de ha a 2014 óta elköltött összeg mögé nézünk, akkor jól látható, mire is elég. Közel 220 millió forintból újultak meg udvarok a kerületi óvodákban és több mint 90 millióból a bölcsődékben, de az iskolai udvarok rendbetételére is több mint 80 millió forintot költött az önkormányzat. Természetesen az óvodai férőhelyek bővítése sem maradt el, hiszen erre folyamatos és jogos az igény. Az Alsóhegy utcai óvoda 102 millió forintba kerülő teljes felújítása és bővítése után 22 új férőhely várta a körzet aprónépét. Fontos megemlíteni az óvoda- és iskolakezdési csomagokat is, amelyekből évente több mint hatezret osztottak ki. A tavalyi évben 250 millió forintos KEHOP-támogatásból végrehajtott energetikai felújításoknak köszönhetően csökkent az épületek károsanyag-kibocsátása, mérséklődtek a fenntartási költségek, a gyermekek és az intézmények dolgozói egyaránt megújult környezetben tölthetik el mindennapjaikat.

A gyermekek hétköznapjaik java részét az óvodákban töltik, ezért sem mindegy, milyen körülmények között játszanak. Az természetes, hogy a fenntartó önkormányzat a lehető legjobbat szeretné biztosítani a kicsiknek, ezt szolgálja például a 2015-ben elfogadott Zöldfal Program is. Az élő növényekből álló falak nemcsak szépítik a helyiségeket, de megkötik a port és tisztítják, páradúsabbá teszik a levegőt is. Számos óvodában alakítottak ki ilyen falakat az elmúlt években, összesen 47 millió forint értékben.

A nagyobbak, azaz az iskolások ugyancsak rengeteg fejlesztés eredményét vehették birtokba. A 2014-ben indult Smart School program részeként például már hét újbudai általános iskolában adtak át intelligens tantermet, amelyekre egyenként 12 millió forintot költött a kerület.

Ezen felül több száz ­millió forintot fordított Újbuda oktatási intézmények állagmegóvására, kisebb-nagyobb felújítására 2014 óta. Nyílászárócserék, tető- és tanterem-felújítások, kerítéscserék mellett sok-sok, látszólag apró-cseprő, de a napi tevékenység, illetve a működés szempontjából elengedhetetlenül fontos munka elvégzését tette lehetővé ez az összeg.

Ha nem csak a nevelési-oktatási intézményeket nézzük, akkor azt látjuk, hogy az önkormányzat további jelentős forrásokat szentelt a gyerekeknek: összesen 730 millió forintból újultak meg ugyanis játszóterek az elmúlt négy évben.

(Újbuda)