Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Egyedülálló kórház épül Dobogón

Újbuda   |   2019, január 16 - 15:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

A tervek szerint már ebben az évben lerakják a centrumkórház alapkövét, az Újbudán épülő egészségügyi központ nemcsak hazai, de európai viszonylatban is páratlan lesz. A Dél-budai Centrum tervpályázata nemrég lezárult, beruházás irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott, Bedros J. Róbert szerint az öt év múlva megnyíló kórház a köré épülő infrastruktúra és az egészségpláza funkciója miatt összekapcsolja a XI. kerületet és az agglomerációt.

A Dél-budai Centrum a tervek szerint olyan sürgősségi központ lesz, amely 1,2 millió ember ellátásáért felel majd. A gazdag diagnosztikai háttérnek, a modern digitális technológiáknak, az informatikai rendszereknek, a kimagasló szakmai tudással rendelkező munkatársi gárdának, illetve a különböző egységek fizikai közelségének köszönhetően jelentősen lerövidülnek a betegutak. Mindezt a tervezők olyan modern, látványos és formabontó épület­együttesben álmodták meg, amely városszéli elhelyezkedésével egyfajta városkaput szimbolizál majd.
Az elmúlt száz esztendőben nem volt ekkora zöldmezős egészségügyi beruházás hazánkban, de ami az egészségügyi ellátási rendszerben betöltendő szerepét illeti, kimondhatjuk, hogy ehhez fogható kórházépítésre még nem volt példa Magyarország történetében.
– A szakmai csapatommal tizenegy hónapon át dolgoztunk az új kórház betegközpontú orvosszakmai, ápolási és az ehhez szükséges orvostechnológiai követelményrendszerének felépítésén. Ennek a programnak az irányjelzői mutattak utat a pályázaton induló mérnököknek – fejtette ki lapunknak Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott. Hozzátette: a tempó feszített, hiszen öt év múlva szeretnék átadni a lakosságnak az új intézményt.
Mint megtudtuk, a tervpályázatra beérkezett pályaművek mindegyike tartalmazott megvalósításra érdemes elemeket, így a végleges tervek kialakításánál ezeket mind megvásárolják és felhasználják.
– A Dél-budai Centrum az egészségügyi ellátáson kívül számos előnyt nyújt majd az újbudaiaknak és az agglomerációban élőknek. A kórház közel háromezer embernek fog munkát adni, és várhatóan a közmű- és közlekedési fejlesztéseket követően számos szolgáltató, kereskedelmi egység és egyéb intézmény létesül majd a közelében, hiszen a környék jóval frekventáltabbá válik, mint korábban – mondta Bedros J. Róbert. A miniszterelnöki megbízott arról is beszámolt, hogy a Dél-budai Centrum szakmai bázisának jelentős részét a Szent Imre Kórház dolgozói adják majd, annak mostani aktív osztályai a centrumkórházban folytatják tevékenységüket. A Tétényi úti komplexum pedig külső telephelyként krónikus és rehabilitációs ellátást biztosít majd, a területén lévő gyógyvízkészlet hasznosításával műtét előtti kezelések is elérhetők lesznek a jövőben.
A Dobogó városrészben épülő kórháznak 1,2 millió ember sürgősségi ellátásáról kell gondoskodnia egész évben, a nap 24 órájában, sőt, egy esetleges katasztrófahelyzetben is helyt kell állnia. Innen egyetlen beteget sem küldenek tovább, hiszen itt az égésplasztika kivételével minden fontosabb orvosszakma képviselteti majd magát.
A kórház gyors megközelíthetősége szempontjából rendkívül fontos a helyszínválasztás és a közlekedési struktúra kialakítása egyaránt. Ezt szolgálja az M1–M7-es autópálya közvetlen lehajtója, a 7-es úttal való kapcsolat, a két heliport és a tömegközlekedés fejlesztése, amelynek része a kötöttpályás vonalak kiépítése is az állami szervekkel együttműködésben.
(Újbuda)