Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Egy tapasztalt tanácsadó és egy gondos szülő kombinációja – már a BME-n is

Újbuda   |   2015, december 15 - 16:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Korszakalkotó mentorprogramot indít a BME VIK a bostoni MIT modellje alapján kezdő üzletemberek és startupok számára. Minden kar vállalkozó kedvű hallgatóit és kutatóit várják.

„Felállítani és működtetni egy új ötlet megvalósítására létrehozott vállalkozást sok munka, és nem olyan biztonságot nyújtó állás, mint egy multinak vagy az államnak dolgozni. Sok stresszel jár, de megléphető és megéri, igaz, kitartást, elszántságot és időt igényel. Cserébe azonban a legizgalmasabb munkák egyikét végezheti, aki ilyen fába vágja a fejszéjét. Az MIT-nak (Massachusetts Institute of Technology) 50 évébe tellett, hogy vállalkozásbarát egyetemmé váljon, tehát legyenek türelmesek” – kérte Lou Goldish, az MIT VMS (Venture Mentoring Service) programigazgatója, amikor bemutatta az MIT mentorszolgáltatását, amelynek modellje januártól a BME-n is elérhető lesz. A világhírű bostoni egyetem képviselője és csapata a modell felállításában, beindításában és menedzselésében is segít. A vállalkozói környezet támogatása pedig nemcsak az egyetem érdeke, de felbecsülhetetlen értékké válhat az egész magyar gazdaság számára.

Fotó: bme.hu

A BME lesz az ötödik egyetem Európában, ahol erre a részletesen kidolgozott módszertanra alapozva fogják szaktudással segíteni az egyetem hallgatói, oktatói és végzettjei által alapított vállalkozásokat. A program hazai adaptációja lehetővé teszi, hogy a BME-hez köthető vállalkozások egy nemzetközi hálózatba is bekapcsolódjanak.

„Abban hiszünk, hogy egy startup nagyobb eséllyel válik sikeressé, hogy ha az ötletgazda hozzájut egy csoport tapasztalt és már bizonyított vállalkozó tanácsaihoz. Mentoraink különböző területeken lettek sikeres üzletemberek, és most átadják tudásukat. Nem is szükséges, hogy műszakiak legyenek. A mi mentoraink között van fogyasztási cikkeket gyártó, divatcéget vezető, és újságíró szakember, sőt művész és társadalomtudós is” – mondta Lou Goldish, aki egy piackutató cégnél kezdte a pályafutását, majd egy vezetői tanácsadó cégnél lett sikeres. „Magyarország gazdasági jövőjének része lesz az, akinek a vállalkozása vagy ötlete beválik. A tömegtermelés jó része már nem a fejlett országokban zajlik, ugyanakkor a gazdaságnak növekedésre van szüksége, és a startupok a növekedés fenntartásához járulhatnak hozzá” – folytatta. Az MIT szakemberének meggyőződése, hogy az üzleti szemlélet nem lehet idegen egy korszerű egyetemtől. Figyelmeztetett, hogy a mentorálás nem helyettesíti az egyetem szolgáltatásait, hanem kiegészíti a már meglévőket.

Alapszabály, hogy a mentor nem vállalhat munkát abban a vállalkozásban, amelyet mentorál. Ha ilyen szándéka van, akkor a konkrét mentori munkáját először át kell adnia. "Máris van egy 20 fős csapatunk magyar vezetőkből, a legkülönbözőbb területekről, nagyvállalati vezérigazgató, cégtulajdonos is van közöttük” – jelentette be Bacsa László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karon működő Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda igazgatója. A BME a későbbiekben további mentorok csatlakozását várja a BME VMS (Vállalkozás Mentorálási Szolgálat) néven futó rendszerhez (információ: pro2@mail.bme.hu).

forrás:bme.hu