Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 1. szombat, Malvin

Egy év kihagyás után újra Őszköszöntő Fesztivál

Újbuda   |   2021, augusztus 26 - 10:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Fergeteges szórakozás, változatos programok, a színpadon pedig helyi csapatok és olyan neves hazai fellépők, mint például az Újbudán élő Vastag Tamás, vagy éppen Radics Gigi. Aki járt már Újbuda legnagyobb szabadtéri rendezvényén, az Őszköszöntő fesztiválon, tudja, mi vár rá szeptember 5-én: rengeteg ingyenes mulatság, legyen szó színpadi koncertekről, gyerekjátékokról, ajándékokról vagy felnőtteknek szóló eseményekről.

Fókusz a gyerekeken
Idén a járványügyi helyzet miatt több különálló, egymástól elszigetelt programmal készülnek a szervezők. A food truck gasztrofesztivál és a vásárok utcája mellett kerületi cégek és szervezetek is bemutatkoznak a rendezvényen, de a középpontban ezúttal is a gyerekek lesznek, számos ingyenes játék, ügyességi eszköz, arcfestés, meseprogram és ajándék fogadja őket. A legkisebbek a bébikuckó matatófalai között fedezhetik fel a világot, a nagyobbakat egyebek mellett buborékjátszóház, kézműves foglalkozás, hagyományőrző, ügyességi, logikai, mozgás- és képességfejlesztő nagyméretű fajátékok várják, amelyeket bárki bármikor kipróbálhat. A Logiscool sajátos programmal készül: a laptopokkal felszerelt sátor látogatói bekukkanthatnak a digitális jövőbe, az élményalapú oktatásban, lesz robotpálya, robotépítés, a résztvevők saját játékprogramot is írhatnak. A Szinkron Színház sátrában barátok, családtagok bújhatnak kedvenc szereplőik bőrébe, itt nemcsak kipróbálhatják, hogyan szólnak a mese- és filmjelenetek a saját hangjukon, de meg is örökíthetik azt az utókornak. A főszervező, a Média11 Kft. sátrában greenbox fotózás várja az érdeklődőket, akik a kiválasztott fotóhátérrel távoli földrészekre, címlapra vagy a mesék világába varázsolhatják magukat, az elkészült fotókat pedig haza is vihetik. Egész nap bátran látogathatók a pecsételő játékban részt vevő programok – akik ezeket végigjárják, akár nagy értékű ajándékokkal is távozhatnak.

Zöld üzenetek
A Zöld liget helyszínén a kör­nye­zetvédelemhez kapcsolódó programelemek kapnak majd helyet, köztük olyanok is, amelyek a kisebbeknek is segítenek környezetünkhöz közelebb kerülni. Az állatsimogatóban bárány, kecske, sok nyúl, pávagalamb, csibe, kacsa, liba fogadja az érkezőket, sőt, egzotikus állatokat, így például óriáskígyót is találhatnak. A mézeskalács-tanya lakói – a két jó boszorkány – szeretettel várják vendégeiket. A tanya közelében olyan ügyességi játékokat próbálhatnak ki a kicsik, mint például a seprűskarika-dobáló, a varjúfészek vagy a boszitasziga. De nemcsak állatokkal, hanem növényekkel is találkozhatnak a ligetben, hiszen a vajákos asszony taligáját keresztül-kasul benőtték az indák, a mindenféle sárkányfüvek, varázsvirágok. Az érdeklődők kipróbálhatják illatfelismerő képességüket: kis zsákocskákba rejtett gyógynövényeket kell azonosítaniuk, megnevezni az illatokat, és akiknek ez sikerül, azok kis „angyalüzenetekkel” távozhatnak. Szintén a Zöld liget ad otthont Újbuda Klímastandjának, ahol szemléletformáló játékokkal, zöld totóval, ajándékokkal, áramtermelő biciklivel, asztali klímaenergia gyerekjátékokkal, valamint rengeteg hasznos és praktikus tippel fogadják a látogatókat.

Csak egészség legyen
A koronavírus-járvány hatásai miatt ezúttal nagyobb hangsúlyt kap az életmód. A Bakai-Nagy Zita alpolgármester által mentorált Egészségszigeten a prevenció köré épülnek a programok, a helyszínen lesz fizikai állapotfelmérés, testösszetétel-, vérnyomás-, vércukor- és koleszterinmérés. A Szent Kristóf Szakrendelővel, valamint az Újbudai Egészségfejlesztési Irodával közösen megvalósított szigeten dietetikai, pszichológiai, mentálhigiénés tanácsadással, valamint relaxációs, jóga és „testidő” mozgásprogrammal is készülnek. A Magyar Vöröskereszt ifjúsági önkéntesei biciklis, illetve háztartási baleset szimulációjával érkeznek ide, emellett arcfestést és jótékonysági akciót is szerveznek. Itt lehet leadni kinőtt, megunt vagy fölöslegessé vált tanszereket, amelyeket a szervezet a kerületi egyedülálló szülők számára juttat el. Az Egészségszigeten stabilizáló, nordic walking és fascia tréning, újraélesztési bemutató és bőrápolási tanácsadás közül válogathatnak az érdeklődők.

Sportos Újbuda
Az Őszköszöntő része lesz a Moccanj Újbuda! családi mozgásfesztivál, ahol tizenhárom sátorban összesen húszféle programot kínálnak. Olyan sportágak hívják a családokat, mint például a teke, a floorball, a darts, a falmászás, a szivacs célbalövő, a golyósportok, de lesz kapura lövés és kerékpáros ügyességi pálya is. A helyszínen mindenki kipróbálhatja a kerékpár-szimulátort és a futósebesség-mérést, emellett ergométeres gépekkel, fittségi felmérésekkel és életmód-tanácsadással is készülnek a szervezők. Akik inkább a csapatsportban hisznek, azok focivillámtornán, tollaslabdajátékban és ügyességi sportpróbákon vehetnek részt. A kicsiket gyermekjátszó, valamint népi játékok várják ezen a helyszínen is.

Rendőrautók és rollerek
Az Őszköszöntő fesztiválon birtokba vehetik a gyerekek a rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség járőrautóit, remek fotók készülhetnek rendőrmotoron, vagy akár bokszkesztyűben, önvédelmet tanulva. Az iskolakezdés idején a közlekedés biztonsága is előtérbe kerül; a mini-KRESZ-pálya, a KRESZ-totó jó alkalom a játékos tanulásra. 112-es kvíz, drogprevenciós program, színezők és egyéb játékok is várják az idelátogatókat. A rollerkiállítást először itt láthatják az érdeklődők, az alternatív közlekedési eszközöket népszerűsítő fővárosi program, a Roller Bros Hungary jóvoltából – a rolleres felvonulás résztvevői a közbiztonsági sátornál érkeznek a városon keresztül Bikás parkba, a célállomáshoz.

A Rolling Day célja, hogy felhívja a figyelmet a közösség erejére, az egészséges életmódra, a rendszeres sportolásra, a környezettudatosságra, a fenntartható fejlődésre, a biztonságos közlekedésre és az alternatív közlekedési eszközökre. Az eseményt évek óta más-más helyszínen rendezik meg. Idén a rendőrség által biztosított rolleres felvonulást a Margit híd és a Bikás park között tartják meg, az Őszköszöntő fesztiválhoz csatlakozva. A Közbiztonsági szigeten a Rolling Day szervezője, Újvári Péter edukációs elő­­­adást tart az érdeklődőknek a biztonságosabb gurulás, haladás érdekében, többek között a guruló eszközök veszélyeiről, hátrányairól és előnyeiről. A rolleres felvonuláshoz bárki csatlakozhat.
Időpont: 2021. szeptember 5. Indulás: 12.00 Margitsziget, Margit hídi bejáró, szökőkút. Érkezés: 13.00 XI. kerület, Bikás park.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.