Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Egy este a tudomány és a zene jegyében

Újbuda   |   2017, november 28 - 14:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

Zipernowsky Károly mérnök-feltalálóra, az elektrotechnika hazai úttörőjére emlékeztek - halálának 75. évfordulóján - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében november 27-én. Újbuda Önkormányzatát Molnár László alpolgármester képviselte a rendezvényen.

A Zipernowsky Károly halálának 75. évfordulóján tartott megemlékezést a Comenius Alapítvány és a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza szervezte. Az önkormányzatot képviselő Molnár László alpolgármester szerint, a kerületben mind többeknek fontos, hogy megemlékezzenek elődeikről, akiknek az utókor sokat köszönhet. Úgy véli, csak a múlt emlékeire alapozva lehet jövőt építeni.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora az egyetemen egykor oktató Zipernovszky Károlyról beszélt. A váltóáramra való áttérés hazai szorgalmazója, a világítástechnika területén számos találmánnyal büszkélkedő Zipernowsky egyik leghíresebb találmánya a transzformátor volt. Dr. Jeszenszky Sándor, a Magyar Elektrotechnikai Múzeum nyugalmazott igazgatója több, száz évnél is idősebb, működőképes találmányt mutatott be az érdeklődőknek. Ezt követően Mészáros Csaba, a Bartók Béla úti Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza alapítója vázolta fel a neves család életét és munkásságát, beszélt a hagyaték megőrzéséréről.

A rendezvényen Váradi Helga csembaló- és orgonaművész, a Zürichi Zeneművészeti Főiskola munkatársa tartott előadást Zipernowsky unokahúga, Geyer Stefi hegedűművész életét feltáró kutatásaiból. A “hegedűtündér” igazi csodagyerekként indult, már gyerekkorában nemzetközi hírnévre tett szert és vált ismertté egész Európában. Évente száznál is több koncertet adott, korának ünnepelt szólistájaként számos zeneszerzőt inspirált művészetével. Bartók Béla, Hubay Jenő és mások ajánlottak számára szerzeményeket. Az előadás keretében Mézes Mátyás, a Kassai Filharmonikusok koncertmestere szólaltatta meg a műveket, zongorán kísérte Váradi Helga.

A Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában ugyanezen az estén nyílt kiállítás “ÉLETKÉPEK” címmel, amelyen Zipernowsky Károly munkásságáról és Geyer Stefi eddig soha nem publikált hagyatékából látható fotókiállítás. A tárlat 2018. február 15-ig látható.

D. B. S.