Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

Ecsettel a háborúban

Újbuda   |   2015, február 28 - 08:38Nyomtatóbarát változatSend by email

Tizennégy legendás hírű művész száz évvel ezelőtt készült alkotásait láthatja a közönség a Molnár C. Pál Műterem-Múzeum legújabb, Béke és Háború című kiállításán. A különleges tárlat, amelyet Jankó István önkormányzati képviselő nyitott meg, az első világháborúnak állít emléket.

Rippl-Rónai József, Stróbl Alajos, Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, Benczúr Gyula, Mednyánszky László, Molnár-C. Pál, Jeges Ernő, Sámuel Kornél, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Körösfői Kriesch Aladár, Medgyaszay István, Ligeti Miklós és Rudnay Gyula. Tizennégy alkotó, akik meghatározták a 20. századi művészetet és akik sorstársaikhoz hasonlóan maguk is kivették részüket a "Nagy Háború" borzalmaiból. A Molnár C. Pál Műterem-Múzeumban bemutatott darabok mégsem a borzalmakról szólnak, sokkal inkább a béke és az idill utáni vágyról.

- Kiállításunk középpontjába a művészek személyiségét állítottuk. Az alkotó mögötti hús-vér embert, akire ugyanúgy hatással volt a háború, mint bárki másra. Nekik is voltak szeretteik, akiket maguk mögött hagytak, nekik is kijutott a szenvedésből és nélkülözésből, mégis tudtak hinni egy szebb világban - fogalmazott a megnyitón Csillag Péter, a Béke és háború című tárlat létrehozója.

Bár a művészek más-más műfajban és stílusban tevékenykedtek, szinte mindenkiről elmondható, hogy a világháború alatt sem hagytak fel az alkotással, az átélt események viszont újabb szakaszt nyitottak művészi pályájukon.

A kiállítás június 27-ig tekinthető meg a Ménesi út 65 szám alatt.

Újbuda

honvedelem.hu)(foto:honvedelem.hu)