Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Drogprevenciós fórum

Újbuda   |   2022, június 27 - 14:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

A 21. század kihívásai, kérdései és válaszai a magyarországi kábítószer-prevenció vonatkozásában címmel tartottak fórumot június 27-én az önkormányzat Bocskai úti épületében. 

Varga Gergő önkormányzati képviselő, közbiztonsági tanácsnok köszöntője után az érdeklődők a droghasználat mai társadalomra gyakorolt szociológiai és pszichológiai hatásairól hallhattak. A kerületi rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója is beszélt napjaink drogprevenciójáról, valamint a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum aktualitásairól. Végül kötetlen beszélgetésben vehettek részt a fórumra látogatók.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.