Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. szerda, Elemér

Don-kanyar, fényképek, Vöröskereszt

Újbuda   |   2016, május 10 - 14:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Második világháborús zsidó munkatáborosokról, vasúti sínek melletti kéregetőkről, kórházi hadisebesültekről készített fotókiállítást nyitott meg Farkas Krisztina képviselő az Albertfalvi Közösségi Házban. A képeken a Magyar Vöröskereszt által működtetett, Don-kanyart is megjárt kórházvonat útját örökítette meg Reményi József, egykori tiszt. A Magyar Vöröskereszt a tárlat megnyitójának napján ünnepelte fennállásának 135-ik évfordulóját.

Megrázó erejűek a Reményi Mária által kezelt, apja hagyatékából összeállított fotókiállítás képei az Albertfalvai Közösségi Házban. Az alkotások a II. világháború szörnyűségeit mutatják be: a Don-kanyar és Magyarország kórházbázisai között ingázó kórházvonat útját, a hozzá fűződő történéseket örökítette meg Reményi József. A képek azonban nem csak a borzalmas körülmények között élő vidéki ember életét mutatják, hanem sok vidám pillanatot is elkapott az amatőr fotós. Látható például lánya, Mária a születése utáni első-két napon, egy-egy mosolygó szakács, vagy kiskutyát simogató katona.

A tárlaton a fotókon kívül az egykori katonatiszt naplójából, és feleségéhez írt leveleiből készült könyvet is megvásárolható volt, a mű szerkesztője Mezei Bálint történész-tanár, aki új megvilágításba helyezheti a II. világháborúval kapcsolatos tananyagot.

A kiállítást megnyitó Farkas Krisztina önkormányzati képviselő emlékeztetett, a tárlat már megjárta fél Magyarországot, az Albertfalvai Közösségi Ház a 19-ik megállója a vándorkiállításnak.

Az egykori kórházvonatot működtető Magyar Vöröskereszt a kiállítás megnyitó napján ünnepelte fennállásának 135-ik évfordulóját. Ez alkalomból a Szatyor kávéház és étteremben nyílt meg egy relikviákból álló minitárlat. Az érdeklődők megtekinthették az 1882-ben kibocsátott kötvényt, amely a Vöröskereszt hazai tagozatának finanszírozását biztosította. A látogatók II. világháborús levelezéseket, karszalagokat, ápolónőket ábrázoló képeket is megtekinthettek. Nagy Tibor, a Magyar Vöröskereszt területi vezetője hozzátette, az ilyen kiállítások célja az érdeklődés felkeltése és egyfajta toborzás is, hiszen az önkéntes munka minden esetben jócselekedetnek minősül, amire mindenkor nagy szükség van – tette hozzá.

T. K.