Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Díszdiplomát kaptak a kerület pedagógusai és orvosai

Újbuda   |   2014, november 11 - 22:57Nyomtatóbarát változatSend by email

A kerület napján kaptak díszdiplomát Újbuda Önkormányzatától azok a kerületi pedagógusok, akik a legrégebben szereztek tanári képesítést. A polgármester az egyetemek által díszoklevéllel kitüntetett orvosokat, gyógyszerészeket és a pályakezdő pedagógusokat is köszöntötte.

A diplomaszerzés éve alapján kaptak arany (50 év), gyémánt (60 év), vas (65 év) illetve rubin (70 év) oklevelet Újbuda legtapasztaltabb pedagógusai. A rubindiploma értéke erősíti, hogy tulajdonosaik olyan régen kezdték a tanári/tanítói pályát, hogy többségük 90 éves is elmúlt és megközelítőleg 33 éve nyugdíjas. A kerület legidősebb tanára Pataky Tivadarné 75 éve szerezte tanítói képesítését a Magyar Királyi Állami ruszin tanítási nyelvű tanítóképző intézetben, Munkácson.

- Göröngyös út vezet a csillagokig – mondta Hoffmann Tamás polgármester, aki szerint a pedagógusok és orvosok életútja közös, hiszen mindannyian rengeteg áldozattal és lemondással járó utat jártak be, mégis örömmel végezték hivatásukat. Hangsúlyozta: az orvosi és pedagógusi pályán dolgozók az év minden napján gyakorolják hivatásukat, az állandó megfelelés pedig óriási kitartást kíván tőlük. Kiemelte, az ünnepeltek rengeteg emberen segítettek, sokat tettek közösségükért, ami pedig tiszteletet követel. Hoffmann Tamás azt is elismerte, hogy az elmúlt évtizedekben sem az orvosok, gyógyszerészek, sem pedig a pedagógusok hivatása nem volt megbecsült. - Mégis kitartottak, mivel átérezték munkájuk felelősségét, hiszen olyan szakmát választottak, ami végigkísér egy életen - mondta. Hozzátette: az elmúlt években javult a két szakma társadalmi presztízse, az javulás okaként említette a pedagógus életpálya modell bevezetését, az orvosi béremelést, a patikahitelt és a különböző tőkeprogramokat.

Dr. Sinkó Gabriella aranydiplomás gyermekorvos 50 év után is úgy érzi, hogy a legszebb szakmát választotta. A Gazdagréti lakótelepen praktizáló doktornő vállalati óvoda orvosaként kezdte pályáját, majd Újbudára került háziorvosnak. Úgy véli, a jó gyermekorvos gyerekekkel és szüleikkel együtt érez. - Fontos meggyőzni a szülőket, mert az együttműködés révén hamarabb gyógyulnak a gyerekek - mondta. - Legnagyobb öröm számomra, amikor a gyerekpácienseim felnőve, hozzám hozzák gyermekeiket – tette hozzá Sinkó Gabriella.

T.D. - ÚjbudaTV