Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Díjazták a kerti munkát

Újbuda   |   2016, december 7 - 15:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

Két kertészkedéssel kapcsolatos pályázat eredményét is kihirdették Újbudán: a Sas-hegy Barát Kert címet elnyert kerttulajdonosok mellett a Legszebb Konyhakertek gondozói is díjat kaptak.

Az Újbudai Önkormányzat, és a Sas-hegy Természetvédelmi Területet fenntartó Duna-Ipoly Nemzeti Park együttműködése évekre nyúlik vissza, ennek részeként 2015-ben adták át először a Sas-hegy Barát Kert címet. Ennek célja, hogy a természetvédelmi terület közelében lakókat olyan növények ültetésére, gondozására ösztönözze, amelyek őshonosak ezen a vidéken, így egyfajta pufferzónát hozva létre a természetvédelmi terület körül.

Idén három díjazott vehette át a kitüntető címet, melyhez a kerítésre kitehető tűzzománc táblácska is jár, ez jelzi a különleges kerteket.

A díjazottak: a Sasadi Óvoda Újbudai Tesz-Vesz Óvoda telephelye (évek óta foglalkozik az őshonos fajok megválasztásával), továbbá két magánkert. Szalai Terézia és Abdelgadír Ahmed a kert átalakításával, illetve Róna András és Grosser Beatrix új kert kialakításával érték el a Sas-hegy Barát címet. A díjazottakat Csernus László önkormányzati képviselő és klímakoordinátor, illetve a Nemzeti Park képviseletében Kremnicsán János, a Sas-hegy Látogatóközpont vezetője köszöntötték.

Egy másik díj átadására is sor került: a Magyarország Legszebb Konyhakertje pályázat kerületi fordulóját idén tavasszal hirdette meg az önkormányzat, melyre több kategóriában is lehetett nevezni. Az 50 m2 alatti magánkertek első díját Király László vitte el dús kertjével, míg 50 m2 feletti kategóriában Kátai Lászlóné különleges konyhakertje volt a legszebb. Mini kategóriában az Albertfalvi Közösségi kert egyéni parcellái között Nagy Károlyé lett az első, míg közösségi kategóriában (óvodák és iskolák között) a Kelenvölgyi Általános Iskola kertje lett a nyertes.

B. Gy.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.