Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Déli Körvasút: kedvező megállapodást harcolt ki Újbuda

Újbuda   |   2021, február 9 - 10:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

A XI. kerületi önkormányzat is elfogadta azt az együttműködési megállapodást, amelyet a Déli Körvasút környezetrendezése érdekében kötött egymással a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) és a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. (BFK).

A társadalmi konzultációkon megismert kétségek és félelmek orvoslása érdekében a kivitelezést érintő döntéseket illetően erős egyeztetési pozíciót rögzít a László Imre polgármester által aláírt megállapodás. A kiemelt kormányzati beruházások átlagszintjéhez képest magas fokú átláthatósági és véleményezési jogot jelent, hogy az önkormányzat jogosult a Déli Körvasút környezetrendezési terveit véleményezni; a NIF és a BFK megvizsgálja, és a tervezési műszaki tartalom keretein belül – szükség esetén ismételt egyeztetést követően – figyelembe veszi ezt a véleményt.

A Déli Körvasút budai szakaszán a környezet rendezésére, a vasút mentén futó gyalogos és kerékpáros zöldfolyosóra, új zöldfelületekre vonatkozó tervezési tender elbírálása már zajlik.

PARKKÁ MINŐSÍTÉS

A beruházás végére a mai zöld terület jogilag is közpark lesz (ma nem az), jól szétválasztott funkciókkal.

ZAJVÉDELEM

A helyiek, a Hamzsabégi sétány környékén élők elvárásait már most beépítik a tervekbe, egyedülálló zajvédelmi technikákkal védik majd a lakók nyugalmát.

FÁK VÉDELME

A felvonulási területen található fákat okleveles favizsgálók fogják újra ellenőrizni, és kijelölik azokat, amelyeket kalodázással meg lehet menteni, ezeket a munkagépek kikerülik majd.

ELŐZETES FELMÉRÉS

A kivitelezés megkezdése előtt a NIF felméri a fejlesztés környezetében érintett épületeket, ingatlanokat, illetve a környező kerületi úthálózat állapotát, hogy bármiféle károsodás hitelt érdemlően bizonyítható, nyomon követhető legyen. A video- és fotódokumentáció alapú felméréseken Újbuda Önkormányzatának képviselője is részt vesz.

REZGÉSMÉRÉS

A műszaki átadás-átvétel után három éven keresztül negyedévente zaj- és rezgésmonitoring mérést kell végezni Újbuda Önkormányzatának bevonásával.

NYÍLÁSZÁRÓ CSERE

A fokozott zajvédelem érdekében a vasút környékén érintett ingatlanokban a beruházó költségén,
a tulajdonos hozzájárulásával, kicserélik a nyílászárókat, még az alépítmény megbontásával járó munkák megkezdése előtt. Az ingatlantulajdonosokat a beruházó keresi meg.

SZIGORÚ SZABÁLYOK 

Újbuda Önkormányzata, a BFK és a NIF közösen lép fel a lehető legmagasabb színvonalú kivitelezési kultúra, munkaterület-lehatárolás, munkavégzési kultúra érdekében. A műszaki leírásba számos, Magyarországon eddig nem alkalmazott, szigorú feltételt beépítettek a kivitelező számára. A Hamzsabégi sétány területén a beruházó csak a felvonulási, illetve munkaterületet foglalhatja el, deponálási lehetősége nincs.

BICIKLIÚT

Az építési munkák után a vasúti töltés mellett egy a gyalogos és kutyás forgalomtól elszigetelt sávot használhatnak majd a kerékpárosok.

P+R és B+R

A célok között szerepel, hogy a BFK és a NIF az agglomerációban – így Újbuda határán is – P+R és B+R fejlesztéseket indít a Déli Körvasútra vezető vonalak mentén, hogy minél kevesebben menjenek be autóval Budapestre.

ÁTSZÁLLÁS A FONÓDÓRA

A XI. kerületi Nádorkert megálló az Infopark és a Kopaszi-gát térségében elkészült, illetve épülő ingatlanfejlesztések területét fogja kiszolgálni. Átszállási lehetőség lesz a tervek szerint a Dombóvári út–Budafoki út kereszteződésig kiépülő budai fonódó villamosra.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.