Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

December 2-án nyílt nap lesz a Bethlenben

Újbuda   |   2015, november 27 - 13:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bemutató órákat látogathatnak az érdeklődő szülők, a gyerekeket iskolanyitogató foglalkozással várják a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban.

A bemutató órák a szülőknek 8-10-ig tartanak, a kerület gyermekeinek az iskolanyitogató foglalkozások délután 16-17-ig tartanak – kaptuk a tájékoztatást az iskolából Kovács Balázstól.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő oktatási intézmény jelenleg is az ELTE gyakorló iskolája. Büszkék az Örökös Ökoiskola címre, és hagyományaikkal, speciális lehetőségeikkel teszik vonzóvá tevékenységüket – kiemelik például, hogy a gyerekek hangszeres zenét a Weiner Leó Zeneiskola pedagógusaitól tanulhatnak.

Akinek a most ajánlott időpont nem megfelelő, jövő évben február 22-én és március 7-én is élhetnek a személyes tájékozódás lehetőségével.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.