Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 1. péntek, Tihamér, Annamária

Csúszik a BME új központjának megépítése

Újbuda   |   2022, május 11 - 10:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bizonytalanná vált, mikor készülhet el a BME Innovációs és Fejlesztési Központja, amelyet az egykor a villamosmérnöki kart befogadó V2, valamint a Goldmann-menza helyére terveztek.

A két, a Duna-parti városkép szempontjából is meghatározó modernkori épületet idén február végére lebontották. Az oda szánt, kormányrendelettel kiemelt beruházásnak minősített épületre még tavaly októberben kiírták a közbeszerzést. A benyújtási határidő többszöri módosítása után 14 ajánlat futott be, ám mint az április 15-i uniós közbeszerzési értesítőből kiderült, egyik ajánlattevővel sem kötöttek szerződést. A 24.hu által idézett indoklás szerint az ajánlatkérő képtelenné vált a szerződés megkötésére, illetve teljesítésére (az nem derült ki, hogy finanszírozási okok vagy az általános építőipari drágulás, esetleg más okok miatt).

A BME Science Park fő elemének szánt központot eredetileg 2023 őszén akarták átadni, egyelőre azonban azt sem lehet tudni, hogy a tervezése mikor kezdődhet el. A kormány által jóváhagyott egyedi szabály szerint akár 40 méteres magasságot is elérő épület bruttó 30 ezer négyzetméteres összterületéből csak mintegy 8 ezret használna az egyetem, a fennmaradó részt a tervek szerint állami intézmények foglalnák el: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint az alkalmazott kutatásokkal foglalkozó Bay Zoltán Nonprofit Kft.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöld jelzést kapott a civilektől a saroktelek új koncepciója  

Már csak egy gyerekeket ábrázoló stukkó emlékeztet arra, hogy az Ulászló utca–Zsombolyai utca–Kökörcsin utca által határolt telken egykor védőnői szolgálat működött, a dzsungelre hajazó terület mégis nagy szerepet játszik a helyiek életében. A saroktelek változatos növényzete és élővilága zöld falként védi a környéken élőket a város ártalmaitól. Ezért töltötte el őket aggodalommal, amikor a kétezres évek óta fejlesztésre szánt területről az önkormányzat kimondta, eljött a megújulás ideje. A jelek szerint azonban a civilek igényei kaptak elsőbbséget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.