Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 9. csütörtök, Abigél, Alex

Csoda Kelenvölgyben

Újbuda   |   2019, augusztus 16 - 11:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sporttörténelmet írt idén a Kelen SC futballszakosztálya. A férfiak megnyerték a Budapest Kupát és a bajnokságot, végül a megyei osztályozón is győztek, így ősztől már az NB III-ban szerepelnek. A labdarúgó lányok pedig az első osztályban vívják mérkőzéseiket. A csapatokat már az idegenbeli meccseken is több száz szurkoló biztatja. A tavaszi idény után beszélgettünk Andreas Van der Aker klubelnökkel, aki tavaly elődjével, Sárréti Károllyal közösen Pro Communitate Újbuda elismerésben részesült.

Hogyan került Magyarországra?
Anyukám német, apukám holland. Négy évig Németországban, majd ifjúkoromig Hollandiában éltem. Egy banknál kezdtem a pályám, ők küldtek Magyarországra dolgozni. Örültem a kihívásnak, megtanultam a nyelvet, magyar feleségem lett, ide születtek a gyerekeink, és Kelenvölgyben találtunk otthonra, alig száz méterre a sportpályától.
A futball iránti elkötelezettsége azonban nem itt alakult ki. Mióta szereti a focit?
Gyerekkorom óta focizom, régen kapus voltam. Egy edzőm nagy hatást gyakorolt rám és társaimra. Mindig bennem volt, hogy ezt az élményt tovább szeretném adni. Így amikor a fiam szeretett volna focizni tanulni, és eljöttünk ide, a Kelen SC-hez, én is csatlakoztam a klubhoz, és felajánlottam a segítségemet.
Miként lett elnök és hogyan változott meg a klub az irányítása alatt?
Pár év elteltével már az elnökség tagja voltam, majd engem jelöltek elnöknek. Örömmel vállaltam, mert szerettem volna külföldi tapasztalataimat hasznosítani. Elődeim remek alapokat fektettek le, 350 gyermek tanult már akkor is focizni, működött az utánpótlás-nevelés. Amit hozzá tudtam tenni, leginkább a közösség építése. Bevontuk a szülőket, lettek szurkolóink, akik sokat segítettek, hogy a csapatok egyre nagyobb sikereket érjenek el. Ezt Hollandiából hoztam magammal, ahol a falvakban szombat délután a legtöbb bicikli a focipálya mellett áll.
A férfi csapat most jutott fel az NB III-ba a REAC legyőzésével, a sikerhez a fia is sokat tett hozzá. Mi vár rájuk?
Alex fiam a Kelennél kezdett focizni, kilenc­éves kora óta játszik itt. A REAC elleni kupadöntőben és a bajnoki döntőben is szerzett gólt, nagyon büszke vagyok rá. A csapattal elértük az NB III-as szintet, a Budapest Bajnokságban is kiválóan szerepeltünk, legyőzve az Újpest II-t, a REAC-ot, az UNION FC-t, megnyertük a Budapest Kupát. A tavaszt veretlenül zárták a fiúk. Az NB III-hoz kell még erősíteni, mert ott már „felnőtt focit” kell játszani, de nagyon boldog vagyok, hogy ott tudunk lenni, és remélem, helyt is állunk. Harmati Tamás edző hatalmas segítség, nagy tudású szakember, neki is köszönheti a gárda, hogy kihozta belőlük a maximumot.

(Dabis Balázs Silvius)